İnşaat Mühendisliği (Yüksek Lisans Tezli) Yüksek Lisans Programı
Kayıt Kabul Koşulları

Sınav Puan
ALES 55

 

 

Sınav Puan
YDS, KPDS veya ÜDS 50
TOEFL (IBT) 60
TOEFL (CBT) 170
TOEFL (PBT) 497
FCE C
CPE C
CAE C

 

 

 

 

 

 

(1) Lisansüstü programlara öğrenci başvurusu ve kabulü, Senato tarafından tespit edilen esaslara göre yapılır. Lisansüstü programlara başvuracak adaylardan yüksek lisans programlarına başvuracakların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde tezli yüksek lisans için 55, standart puandan az olmamak koşuluyla ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Başarı sıralamasına esas olan değerlendirmede ALES sonucunun ağırlığı yüzde 50’den az olamaz. 

(2) Tezli yüksek lisans programlarına başvuracak adayların programa kabulünde, ALES puanı yanı sıra yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve sözlü sonucu ile lisans not ortalaması da değerlendirilir.

(3) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar, yüksek lisans derecesine sahip sayılır.

(4) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programların adları, başvuru koşulları, son başvuru tarihi, istenilen belgeler ve diğer hususlar, akademik takvimde belirlenerek başvuru tarihinden önce Rektörlükçe yapılacak ilanla duyurulur.

(5 EABDB’ler öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programlar için programın YÖK'ten kabulü esnasında belirtilmeyip, bu Yönetmelik dışında kalan başvuru koşullarını, bağlı bulundukları Enstitüye önerir. İlgili enstitü yönetim kurulunun önerisi, Senato tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Karar ilgili enstitünün ve/veyaEABDB’nin resmi internet sayfasında ilân edilir.

(6) Lisansüstü programlara başvurular, akademik takvimde belirtilen süre içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapılır.

(7) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından aslı görülerek onaylanacak örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle Üniversiteye kayıt hakkı kazanmış olanların belirlenmesi halinde kayıtları yapılmaz. Kayıt yaptırmış olanların ise bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilerek kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır. Bu durumda olanlar, öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır.

(8) Herhangi bir lisansüstü programdan ayrıldıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek yeniden bir lisansüstü programa başvuru yapanlardan başvuru yaptıkları EABDB’nin ilân ettiği ALES puanını sağlamış olmak koşulu ile yeni tarihli ALES belgesi istenmez.

(9) Adaylar ALES puanı yerine EABDB tarafından ilân edilen GRE, GMAT ve benzeri eşdeğer uluslararası sınav puanı, EABDB tarafından puan koşulunun ilân edilmemesi durumunda ise YÖK tarafından ilân edilen ALES taban puanına karşılık gösterilen eşdeğer uluslararası sınav puanı ile başvuru yapabilirler. Bu eşdeğer sınav puanları YÖK tarafından söz konusu program için belirlenen ALES puanı veya eşdeğerinden düşük olamaz.

(10) ALES ve eşdeğeri uluslararası sınav puanlarının geçerlik süresi, adayın sınava girdiği tarihten itibaren üç yıldır. Lisansüstü programa başvurulan tarihte geçerlik süresinin dolmamış olması gerekir. Başvuru tarihinde geçerli olan belge programa kayıt tarihinde de geçerli sayılır.

(11) Adayın bir tezli yüksek lisans programına kabul edilebilmesi için genel başvuru koşullarının yanı sıra EABDB tarafından yapılan bilimsel değerlendirmede yeterli bulunması gerekir. Bilimsel değerlendirme yazılı olarak yapılır. Buna ilaveten sözlü sınav da uygulanır. Bu sınavların sonucuna göre tezli yüksek lisans programı için uygun bulunmayan adaylara tezsiz yüksek lisans programı için değerlendirilme seçeneği sunulur.

(12) Öğrencilerin kabulü, EABDB önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

(13) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların giriş başarı puanı, ALES veya eşdeğer puanı, lisans not ortalaması, sözlü sınav ve yazılı sınav notu dikkate alınarak hesaplanır.  Başarılı olma koşulları Senato tarafından belirlenir.