ANKARA



KENTİN TARİHİ
Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentidir. Pek çok öğrenciye ve memura ev sahipliği yapan şehrimiz Türkiye'nin coğrafi merkezine yakın olduğu için, Türkiye'nin kalbi konumundadır. Helenistik dönemde Galat boylarından Tektosag’ların başkenti olan Ankara, Roma döneminde taşra örgütünün başkenti, Bizans döneminde imparatorların konakladığı önemli bir kent, Osmanlı döneminde ise Anadolu Eyaleti’nin merkezi olmuştur.

Eğitim ve öğretim açısından Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan Ankara'da 17 üniversite, bir harp okulu, bir polis akademisi, bir Tıp akademisi ve devlet konservatuarı il genelinden öğrencilere eğitim verdiği gibi, il dışından ve öğrenci değişim programları ile yurtdışından gelen öğrencilere de eğitim vermektedir.


COĞRAFİ DURUMU
Orta Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan kentimiz, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının çevrelediği ovalarla kaplı bir bölgede yer alır. Bu bölgede orman alanları ile bozkır ve step alanlarını bir arada görmek mümkündür. İlin Kuzey sınırını Kuzey Anadolu sıradağları ve Orta Anadolu düzlüklerinin devamı olan ovalar çizer. Güney kısmında Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, Kepez Ovaları ve Hacıbekirözü gibi düzlükler bulunur. Bu düzlükler arasında volkanik Karadağ, Karasimir Dağı, Paşa Dağı ve Teke Dağı yükselir.

Şehrimizde Beynam, Kızılcahamam, Çamlıdere ormanları geniş yer kapladığı gibi ağaçlandırma yoluyla Ankara'nın çevresi ve baraj göllerinin kıyıları ormanlaştırılmıştır.


İKLİMSEL ÖZELLİKLER
Ankara'nın büyük bölümü karasal iklim kuşağında olup, kışları sıcaklık düşük, az yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Yağışlar en çok ilkbahar mevsimindedir. Bununla beraber, Ankara dört mevsiminde de insanı rahatsız etmeyen bir iklime sahiptir. Şehre yeni gelen öğrencilerin soğuk ve kar yağışlı kış ayları için kalın kıyafet ve aksesuarlara sahip olmalarını tavsiye edebiliriz.


KÜLTÜREL YAPISI
Türkiye'nin idari ve siyasi başkenti olan Ankara, aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Ankara'da birçok devlet tiyatrosu sahnesi ve özel tiyatro grupları bulunmaktadır. Ayrıca her yıl Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali düzenlenmektedir. Opera, bale, caz, modern dans, yerli ve yabancı film etkinlikleri, kültür ve sanat galerileri, festivaller, spor kültür ve halk oyunları ve çeşitli sanat yarışmalarına şehrimiz ev sahipliği yapmaktadır. 23 Nisan dünya çocukları ile kutlanan etkinlikler şehrimizde düzenlenmektedir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şehrimizde bulunmaktadır.

Ulusal ve uluslararası kongre turizmine hitap eden çok sayıda resmi ve özel organizasyonlar kültürel faaliyetleri canlı tutmaktadır.

Ankara’mızda Zeybek ile düz oyunlar saz ve bağlama eşliğinde bütün herkes tarafından oynanan halk oyunlarıdır. Ankara yöresinde çeşitli ayaklarda türkü, halay, oyun havaları, deyiş, zeybek, karşılama, semah havası, muhabbet (cümbüş) havası, sinsin, güreş havası ve taklitli oyun havası çalınır, söylenir.

Şehrimiz modern mimari yapılarıyla dikkat çekmekte ve şimdiki çağdaş Türk mimarisinin biçim ve stiline önderlik etmektedir. Şehrin bazı kesimleri geleneksel ve Osmanlı tipi Türk evleri ile görsek zenginlik sunmaktadır.

İlin adını taşıyan tavşanı, keçisi ve kedisi dünya çapında bilinir, armudu, çiğdemi, yerel yemeklerden Ankara tavası ve Kızılcahamam'ın maden suları ise ülke çapında tanınır.


TİCARİ VE ENDÜSTRİYEL DURUM
Ankara Türkiye'nin ekonomisi en gelişmiş ikinci ilidir. Nüfusun büyük çoğunluğu hizmet sektöründe çalışmaktadır. Savunma Sanayii ile ilgili en önemli yatırımlarda Ankara'da gerçekleştirilmektedir.

Ankara'da sürdürülmekte olan bazı üretim faaliyetleri konuları itibariyle Türkiye'de tek olma özelliğine sahiptir. Örneğin; rulman ile seri halde dişli üretimi sadece ilimizde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında ilaç hammaddesi olarak kullanılan morfin ile diyaliz makinası üretimleri de yine sadece Ankara'da gerçekleştirilen üretim faaliyetleridir.

İl çeşitli alanlarda üretim yapan sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ağaç işleri dalında Türkiye genelinde önemli bir yeri vardır. Ankara Sanayiinde hızla büyüyen diğer sektörler ise müteahhitlik, mobilya, tekstil olarak göze çarpmaktadır. Ankara il genelinde topraklarını, tarım ve hayvancılık alanı olarak kullanmaktadır. Birçok ülkede mohair diye adlandırılan tiftik, bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara keçisinin ürünüdür.

Başkent olması nedeniyle Ankara’ya sık sık yabancı heyetler gelmekte ve yapılan karşılıklı temaslar sonucu dış ticarette önemli gelişmeler sağlanmaktadır. Eğitim konusunda daha geniş imkanlara sahip olması da işgücünün mesleki hareketliliği artıran bir özellik sergiler.


GÖRÜLECEK YERLER

Genel Görünüm

Türk Milleti'nin bağımsızlık savaşlarını, zaferlerini sembolize eden figür ve motiflerle bezeli Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün na’şının konduğu bir anıt mezar olan Anıtkabir’i görülecek yerler arasında ilk sırada yer alır.

Ankara’ya hâkim bir tepenin üzerinde kurulmuş olan ve zaman içinde kentin simgesi haline gelen Ankara Kalesi başkente mistik bir hava kazandırır. İlimizde Anadolu Medeniyetleri (Arkeoloji) ve Etnografya Müzeleri ve daha birçok müze görülebilinir.

Kent, anıtlarıyla da ünlüdür. Bunlar arasında en görsel olanları; Ulus'taki Cumhuriyet Anıtı, Yenişehir'deki Zafer Anıtı ve Sıhhiye meydanındaki Hitit Güneş Kursu'dur.

Çıkrıkçılar Yokuşu ve Bakırcılar Çarşısı, çeşitli bakır ve pirinç hatıra eşyalarının satıldığı eski ve şirin alışveriş merkezleridir. İçinde döner restoranı, kafe ve seyir terası bulunan Atakule'den (125 m) tüm Ankara panoramik bir şekilde izlenebilir.

Başkent Ankara Doğal ve suni göller bakımından oldukça zengindir. Doğayla iç içe girmiş en güzel mesire ve piknik alanları Ankaralıların kentin kalabalığından uzaklaştırmaktadır.


ANKARA ULAŞIM
Karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’nin karayolu ve demiryolu ağı merkezinde olması nedeniyle ülkenin her yerine her saatte ulaşmak mümkündür. İç ve dış hatlarla hizmet veren Esenboğa Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır. Konya ve Eskişehir illerine yüksek hızlı tren hizmet vermektedir.

Kent içi ulaşımda en yoğun taşımacılık metro ile yapılmakta olup, belediye tarafından işletilen otobüsler ile özel olarak işletilen dolmuşlar şehrin her yerine kolay ulaşım imkanı sunmaktadır. Metro ve otobüslerde kullanılan çok binişli manyetik kartlarda 75 dakikalık süre içinde en fazla 2 defa transfer imkânından yararlanmak mümkündür.

Kaynak
http://www.ankara.bel.tr/ankara-kent-rehberi/ankara-nin-kisa-tarihi
http://www.ankarakulturturizm.gov.tr/