İnşaat Mühendisliği (Yüksek Lisans Tezli) Yüksek Lisans Programı
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Lisansüstü programlarda sınavlar, değerlendirme ve notlandırma ile ilgili esaslar 23.07.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Çankaya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği (http://kutuphane.cankaya.edu.tr/yonetmelikler/) Madde 21 ve Madde 22’de belirtilmiştir. Derste başarı durumu ise ilgili yönetmeliğin 24. Maddesinde belirtilmiştir.

 

MADDE 21 – (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadırlar. Öğrencilerin devamı, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir. Bir öğrencinin herhangi bir dersten yarıyıl içindeki devamsızlığı, o dersin yarıyıl içindeki toplam süresinin yüzde otuzunu geçemez. Geçmesi durumunda öğrenci dönem sonu sınavına alınmaz ve kendisine bu dersten NA notu verilir.

(2) Bir derse ait değerlendirme kıstasları ilgili öğretim elemanı tarafından yarıyılın başında öğrencilere duyurulur. Öğrenciler yarıyıl içi başarı durumları hakkında bilgilendirilir.

(3) Her derste yazılı sınav, proje teslimi, ödev teslimi, sözlü sunum gibi en az bir ara değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmelerin tarihleri, ilgili öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk ayı içinde dersin internet sayfası vasıtasıyla ilân edilir.

(4) Her derste en az bir yarıyıl sonu değerlendirmesi yapılır.

(5) Herhangi bir dersin gereği olan yazılı sınav, proje teslimi, ödev teslimi, sözlü sunum gibi değerlendirmelere katılmayan öğrencilerin mazereti ilgili öğretim elemanı tarafından geçerli görülenlere telafi imkânı verilir.

(6) Gerekli durumlarda ders ve sınavlar Cumartesi ve Pazar günlerinde de yapılabilir.

(7) Yeterlik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar, kağıt ortamında ve tüm adaylara eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir.

MADDE 22 – (1) Öğrenciye verilecek yarıyıl sonu ders notu, öğretim elemanı tarafından, derse devam, dönem içi çalışmaları, ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavı, seminer ödevi/proje çalışması dikkate alınarak takdir olunur.

(2) Başarı durumu aşağıdaki esaslara göre belirlenir.

a) Bir dersten başarılı sayılmak için o dersten yarıyıl notu olarak, yüksek lisans öğrencisinin en az CC, doktora öğrencisinin ise en az CB notu almış olması gerekir.

b) Hukuk Fakültesi bünyesindeki anabilim dallarınca yürütülen lisansüstü programlarında sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Başarı notu yüksek lisansta en az 70’tir, doktora programında ise en az 80’dir.

(3) Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri azamî ders alma süresi içinde tekrarlamak veya seçmeli derslereEABDB’ce eşdeğer kabul edilen dersleri almak zorundadırlar.

(4) Genel not ortalamasının yükseltilmesi amacıyla, başarılı olunan dersler tekrarlanabilir veya EABDB’ceeşdeğer kabul edilen dersler alınabilir. Ancak tekrarlanacak derslerle ilgili olarak EABDB tarafından ilgili enstitüye bilgi verilmesi gerekir. Tekrarlanan derste önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir.

(5) Harf notlarının değerlendirme biçimi ile katsayıları aşağıda gösterilmiştir:

Ders Notu         Katsayı          Puan Aralığı

AA                      4.00                 90-100

BA                      3.50                  85-89

BB                      3.00                  80-84

CB                      2.50                  70-79

CC                      2.00                  60-69

DC                      1.50                  50-59

DD                      1.00                  45-49

FD                      0.50                  35-44

FF                       0.00                   0-34

(6) Ortalamaya katılmayan notlar şunlardır:

a) (I) Notu: Yarıyıl içinde başarılı olduğu halde hastalık veya geçerli bir başka nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci herhangi bir yarıyılda, herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde yarıyıl için belirlenmiş son sınavın bitimi tarihinden itibaren on beş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde, (I) notu kendiliğinden (FF) haline gelir. Ancak bu süre, uzayan hastalık durumunda veya benzeri hallerde, öğrencinin başvurusu üzerine EABDB’nin önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı ile bir sonraki kayıt döneminin başına kadar uzatılabilir.

b) (S) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerini, yeterlik sınavını, tez çalışmalarını ve tez sınavını başarıyla tamamlayan ve tezi hakkında kabul kararı verilen öğrenciler ile kredisiz alınan derslerde başarılı olan öğrencilere verilir.

c) (U) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerinde, yeterlik sınavında, tez çalışmalarında ve tez sınavında başarılı bulunmayıp tezi hakkında red kararı verilen öğrenciler ile kredisiz derslerde başarısız olan öğrencilere verilir. Üniversite dışındaki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde alınan ve başarısız olunan dersler için de (U) notu verilir.

ç) (NA) Notu: Derslere devam etmemiş öğrencilere verilir. (FF) notu gibi işlem görür.

d) (P) Notu: Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere verilir.

e) (EX) Notu: Üniversite tarafından uygulanan İngilizce dil sınavı sonucu başarılı görülen veya yatay geçiş yoluyla kabul edilip İngilizce yeterlikten muaf tutulan öğrenciye verilir. (EX) notu ortalamaya katılmaz, ancak not belgesinde gösterilir.

f) (W) notu: Bir dersten çekilen öğrencilere verilir.

 

MADDE 24 – 

(1) Derste başarı ve ders tekrarı ile ilgili hususlar şunlardır:

a) Bir dersten başarılı sayılabilmek için o dersten geçer not alınmış olması gerekir. AA, BA, BB ve S geçer notlardır.

b) Yüksek lisans programlarında CB ve CC, doktora programlarında CB koşullu geçer nottur.

c) Yüksek lisans programlarında DC, DD, FD, FF, NA ve U, doktora programlarında CC, DC, DD, FD, FF, NA ve U başarısız notlardır.

ç) Lisansüstü programlara intibak işlemlerinde koşullu geçer notlar başarısız not olarak değerlendirilir ve tekrarlanması gerekir.

d) Bir dersten başarısız notu alan veya bir dersi müfredatta belirtilen yarıyılda almayan/alamayan öğrenciler, bu dersi açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır. Tekrarlanacak seçmeli derslerin yerine müfredat çerçevesinde akademik danışman tarafından uygun bulunan dersler alınabilir.