Mimarlık (Lisans) Lisans Programı
Bölüm Tanıtımı

Dünyanın en köklü mesleklerinden biri olan mimarlık, insanların barınma, çalışma, dinlenme; kısaca yaşamlarını sürdürürken her aşamada kullandıkları mekânları ve mekânsal gereksinimlerini tasarlama; yapıları ve fiziksel çevreyi inşa etme sanatı ve bilimi olarak tanımlanır. Tasarımını gerçekleştirirken, estetik duyarlılık içinde, işlevsel, güvenli, sürdürülebilir bir yaklaşımla; mekan kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun konfor şartları içerisinde bulunabilmesini sağlamak, mimarın ana hedefini oluşturur.

Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2011 yılından bu yana eğitim-öğretim faaliyetini sürdüren Mimarlık Bölümü Lisans Programı, en başından itibaren birleşik bir Avrupa Birliği Yüksek Öğretim Alanı oluşturmayı amaçlayan Bolonya Süreci kriterlerine uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Bu sayede Mimarlık Lisans Programı’nı tamamlayan mezunlarımız hem ulusal hem de uluslararası rekabet alanındaki paydaşları arasında öne çıkmaktadır. 
Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı önde gelen yerli ve yabancı üniversitelerin benzer bölümlerin detaylı bir incelemesi sonucu bu programların en güçlü yönleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde gerekli bilgi aktarımı kuramsal derslerde sağlanmakta, stüdyo çalışmaları da tasarım sürecinin ana faktörü olan yaratıcılığın gelişimine yardımcı olmaktadır. Ders programı, mezun öğrencilerin disiplinler arası iş ortamına herhangi bir sorun yaşamadan uyumlu bir biçimde katılımını sağlayabilecek özelliklerde, diğer disiplinlerle, örneğin, iç mimarlar, mühendisler, peyzaj mimarları, endüstri ürünleri tasarımcıları ve şehir plancıları ile işbirliğine girebilmelerine olanak verecek şekilde tasarlanmıştır.
Mimar, tasarımcı rolünün yanı sıra, bir yapının hayata geçirilmesi sürecine dahil olan çeşitli meslek grupları arasında koordinasyon kurma ve sürecin sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. Yeni malzeme ve üretim teknolojileri, modern yapı malzemeleri ve finansman modelleri hakkında bilgi sahibi olarak yetişmiş mimarlar hem ülke ekonomisinin gelişmesine ivme kazandıracak, hem de insanlarımızın can ve mal güvenliğinin korunmasında önemli rol oynayacaklardır.
Bölümümüzde 2024-2025 akademik yılı güz dönemi itibariyle akademik kadromuzda

  • 12 tam zamanlı öğretim üyesi ve görevlisi
  • 4 tam zamanlı araştırma görevlisi
  • 4 yarı zamanlı öğretim elemanı
  • 1 teknisyen
  • 1 bölüm sekreteri

görev yapmaktadır.

Misyon-Vizyon

Mimarlık Bölümü misyonu, mesleki etik ve çevresel duyarlılık çerçevesinde, özgün binalar ve çevreler oluşturabilmek amacıyla yapı malzeme ve teknolojilerini doğru kullanabilen, tasarım becerilerinde yetkinleşmiş, kültürel miras duyarlılığına ve mimarlık kültürüne sahip, yaratıcı girişimci ve karmaşık yapım süreçlerini başarı ile yönlendirebilecek lider nitelikli mimarlar yetiştirmektir.

Mimarlık mesleği; teknolojide, küresel siyaset ve ekonomide meydana gelen değişimler karşısında dönüşüme uğrayarak her zaman en çok gereksinim duyulan mesleklerden biri olarak kabul edilir. Üniversitemizin vizyonuna paralel olarak, insan hakları ve evrensel değerlere önem veren, uluslararası rekabet gücüne sahip, yapı bilimleri alanında teknolojinin üretilmesi ve kullanılmasında öncü; personeli, öğrencisi ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir bölüm olmayı sürdürmek hedeflenmektedir.

 

Mimarlık eğitimi ve araştırmalarında Türkiye’de öncü kurumlardan biri olmayı hedefleyen Bölümümüz, hem yeni yapım malzemeleri ve teknolojilerini yetkin biçimde kullanarak yenilikçi bir mimari tasarım anlayışının ülkemizde uygulayacak, hem de uluslararası düzeyde yarışabilecek mimarlar yetiştirmeyi amaçlar. Bu amaçların başarı derecesini sınamak için:

 

  1. Öğrencilerin yaratıcı yönlerini öne çıkaran, mimarlık mesleğinin çeşitli boyutları ve destekleyici disiplinlerin katkısı ile onları yapı sektörüne hazırlayan ve kendi kendini sürekli olarak güncelleyen bir eğitim modeli uygulamak, belirleyici bir araç olacaktır.
  2. Mezunların yeni yapı teknolojileri tanımaları ve yapı sektörüne entegrasyonu için ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel kurumlarla işbirliğini hedeflemek, başarının test edilebileceği bir platform oluşturacaktır. Bu kapsamda olası paydaşlar, TMMOB ve Mimarlar Odası, TOBB, MİAK, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, işveren temsilcileri, yurt içi ve yurt dışı benzer bölümler şeklinde çeşitlenebilecektir.
  3. Mimarlık Bölümü, daha önce de belirtildiği gibi Bolonya uyum süreci içerisinde yer almaktadır ve bu süreç dahilinde yapılan değerlendirmeler bir kalite teminatı olarak ortaya çıkmaktadır. Eğitim programını oluşturan dersler, Program Özellikleri kapsamında 15 Yeterlilik maddesine göre değerlendirilmektedir, dolayısıyla bu maddelerde beklenen yeterlilikleri karşılamak, başarıyı ölçmede etkin olacaktır.
  4. Bunun yanı sıra programın başarı oranı, geçerliliği ve güvenilirliği kabul görmüş ölçme değerlendirme anketlerinin eğitimin çeşitli aşamalarındaki öğrencilere uygulanması, benzer şekilde mezuniyet sonrası da iletişimin sürdürülmesi ile değerlendirilecektir.
Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Lisans Programı (İngilizce)

MİMARLIK AKREDİTASYON KURULU (MiAK-MAK) tarafından

MiAK-MAK Akreditasyon Koşulları (2021) kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda MiAK-MAK Akreditasyon Süreçleri (2021)’nin 7.3. maddesinde belirtilen 3 YILLIK AKREDİTASYON’a (21 Haziran 2023 – 21 Haziran 2026) hak kazanmıştır.