Makine Mühendisliği (Lisans) Lisans Programı
Önceki Öğrenimin Tanınması

Bölümümüze yatay geçiş, genel not ortalamasına (akademik ortalama) ve merkezi yerleştirme puanına göre yapılır. Genel not ortalamasına göre yatay geçiş, yurt içi ve yurt dışı kurumlardan olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

Akademik Ortalamaya göre Yatay Geçiş: Akademik ortalamaya göre yatay geçişe, kayıtlı olduğu program, lisans programımız ile eşdeğer olan öğrenciler müracaat edebilir. Öğrencinin Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne yatay geçişe başvurabilmesi için, öğrenim gördüğü lisans programında en az iki yarıyılı tamamlamış olması zorunludur. Ayrıca son iki yarıyıla yatay geçiş yapılamaz. 

Yatay geçiş başvurusu yapan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Sınıfı tarafından yapılacak olan yeterlik sınavında başarılı olmaları ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan bir İngilizce sınavlarından Üniversitemiz Senatosu’nun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı almış olduklarını belgelemeleri şartı aranır. Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 (yüzlük sistemler için en az 60/100) olması zorunludur.

Değerlendirmede, adayların genel not ortalaması, üniversiteye giriş sınav puanı, programa uyumu ve benzeri ölçütler göz önüne alınır. Koşulları sağlayan adaylar, sıralanır ve açıklanan kontenjan kadar aday bölüme kabul edilirler. 

Merkezi Yerleşme Puanı ile Yatay Geçiş: Merkezi Yerleşme Puanı ile yatay geçiş kontenjanı, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yatay geçiş kontenjanıdır. Kayıtlı olunan programın yerleştirme puan türüne bakılmaksızın, merkezi yerleştirme puanı ile kurum içi veya kurumlar arası yatay geçiş yapma hakkı vardır. Bu kapsamda adayların başvuru yapabilmesi için, yükseköğrenim kurumuna kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, Bölümümüzün aynı yıla ait taban puanına eşit veya yüksek olması zorunludur.

Koşulları sağlayan adaylar, üniversiteye giriş sınav puanına göre sıralanır, kontenjanımız yettiği sürece bölüme kabul edilirler. 

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş kontenjanından başvuran adaylardan, Üniversitemiz İngilizce Hazırlık Sınıfı tarafından yapılacak olan yeterlik sınavında başarılı olamayan ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından Üniversitemiz Senatosu’nun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı alamamış olanlar, İngilizce Hazırlık sınıfına kabul edilebilir.

Dikey Geçiş: Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapmaları amacı ile bölümümüz lisans programında kontenjan ayrılır. Bu programa başvurabilmek için, adayların Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek, yeterli puanı almaları zorunludur. 

Merkezi Yerleştirme Puanı ile dikey geçiş yapan adaylardan İngilizce Hazırlık Sınıfı tarafından yapılacak olan yeterlik sınavında başarılı olamayan ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından Üniversitemiz Senatosu’nun belirlediği düzeyde bir puanı alamamış olanlar İngilizce Hazırlık sınıfına kabul edilirler.

Yatay ve Dikey Geçişlerde Ders Sayma: Yatay ve dikey geçişlerde, ders sayma politikamız aynıdır. Öğrencinin dilekçesi üzerine, öncelikle Yatay-Dikey geçiş komisyonu üyelerinden biri tarafından öğrencinin belgeleri (transkript, ders içerikleri, dilekçesi) incelenir. Eksik varsa, öğrenciden talep edilir. Belgeler tamamsa, komisyon üyesi, Kredi/AKTS sayısı, ders ismi, ders içeriği, dönem bilgileri ve notlarını inceledikten sonra, sayılabilecek tüm başarılı (CC ve üstü) derslerinin bir listesini çıkartır. Listede yer alan her bir ders için, ilgili dersi veren öğretim elemanı veya bölüm sorumlusunun görüşü alınır. Ders içerikleri ve notları göz önüne alınarak belirtilen görüşe uygun olarak dersin sayılıp sayılamayacağı belirlenir. Uygun görülen dersler için intibak tablosu hazırlanır. Sayılacak dersler, toplam kredisi ve transfer olacak dönem sayısının karara bağlanması için, dekanlığa bildirilir. Daha sonra bu dersler, harf notları ile birlikte öğrencinin Makine Mühendisliği Bölümündeki transkriptine işlenerek, öğrencinin sınıfı belirlenir.