Yazılım Mühendisliği Bölümü lisans eğitimine 2019-2020 akademik yılında başlamıştır.
Yazılım Mühendisliği; mühendislik yaklaşımının yazılım ürününü tanımlama, tasarlama, geliştirme, konuşlandırma ve bakım aşamalarına sistematik, düzenli ve ölçülebilir bir şekilde uygulanmasıdır. Gelişen teknolojiler ışığında bilgi çağının önemli ihtiyaçlarından biri, karmaşık yazılım projelerinin hayata geçirilmesi gerekliliğidir. Bu ihtiyaç, yazılım geliştirme sürecinin doğru bir şekilde yönetimi; başka bir deyişle, takım-içi ve takımlar arası ilişkilerinin birlikte uyum içinde üretime, kalite mühendisliği ilkeleri çerçevesinde, kanalize edilmesini gerektirmektedir.
Yazılım, modern dünyanın birçok yönünü kontrol etmek için kullanılır; bunlar, tıbbi cihazlardan, nükleer santrallerden ve havayollarından Google ve Amazon servislerine kadar değişir. Özellikle makine öğrenme tekniklerinin büyük veri kullanılarak endüstriyel sağlamlıkta oluşturulması, günümüzde ilgili ürünlerin birçoğunu günlük hayatımıza sokmuştur. Yazılım mühendisliği, karmaşık sistemleri mümkün, güvenli ve güvenilir kılar.
Ülkemizde uygulama ağırlıklı Yazılım Mühendisliği eğitimi yetersizliğinden ötürü, sektörde doğan Yazılım Mühendisi ihtiyacı Bilgisayar Mühendisliği ve diğer mühendisliklerden temin edilmektedir. Bilgisayar ve diğer mühendislik alanlarından mezun olup yazılım geliştirme projelerinde yer alan geliştiricilerin ürün geliştirme tecrübesini girdikleri işte kazanmaları gerekmektedir. Bölümümüzde yetişecek yazılım mühendislerine uygulama ağırlıklı olarak verilecek eğitim sayesinde sektördeki yazılım projelerine daha kolay ve hızlı bir şekilde entegre olabileceklerdir.
Ayrıca, en iyi teknoloji işi olarak seçilen yazılım mühendisliği mesleğinde istihdam olanakları her geçen gün artmaktadır. Bunun kaynağını, yeni yazılım ürünlerine olan ihtiyacın günden güne artmasında görebiliriz. Bu durum daha fazla iş gücü ihtiyacı doğurmaktadır. Avrupa 2020 strateji raporunda Avrupa’da yazılım sektöründeki çalışan sayısının yaklaşık dört kat artması beklenmektedir (bkz. “Perspectives on Youth 2020: Council of Europe”). Bu da sektörde yeni oluşturulacak bir yetenek havuzunun ne kadar değerli olduğunun bir göstergesidir. Bunun yanı sıra, Yazılım Geliştirici pozisyonu dünyanın en iyi meslekleri listesinde birinci olarak yer almış olup, sadece Amerika’da 254 bin iş duyurusu olduğu ve bu duyuruların oluşturduğu yaklaşık kazancın yıllık ortalama 100.000 dolar civarında olduğu belirtilmiştir (bkz. “https://money.usnews.com/careers/best-jobs/software-developer/salary”).
Yazılım mühendisliği kariyer yolları arasında aşağıdakiler sayılabilir:
- Sistem Mühendisi
- Platform ve Altyapı Mühendisi
- Yazılım Mimarisi Mühendisi
- Yazılım Testçisi ve Analisti
- Yazılım Geliştirici
- Oyun Yazılım Uzmanı ve Tasarımcısı
- Mobil Uygulama Geliştirici
Endüstri 4.0 kavramı ile birlikte katma değeri yüksek yazılım ürünlerinin üretimi (ör: medikal cihaz yazılımları, yazılım üretim bantları, ağ cihazları) hız kazanmıştır. Teknolojide kaydedilen gelişmeler büyük ölçekli yazılım ürünlerinin ülkemizde de üretilebilir hale getirmiştir. Yazılım ürünlerinin milli imkanlarla üretilmesinin ekonomimize katma değer sağlayacağı düşünülmektedir. Ülkemizde yetişen genç nüfusun fazla olması ve günümüz eğitim sisteminde bu kitlenin bilgi ve iletişim teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanıyor olmaları bu potansiyeli destekleyici niteliktedir (bkz. “Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi 2015 – 2018”). Son on yıldır birçok farklı teknolojilerin endüstriyel olgunluk ve sağlamlığa erişmesi, yakınsayan teknolojilerle karşılanabilen yeni uygulama ve yazılım ürünlerin geliştirilmesine yol açmıştır.
Bölümümüzün temel hedefi, öğrencilerimizi yazılım mühendisliği mesleğini icra etmeleri için gereken bilgi ve becerilerle donatmak; onlara lisansüstü çalışmaları için gerekli olan bilimsel ve mühendislik formasyonunu sağlamak; ve mühendislik etiğine sahip, mezuniyet sonrası bireysel gelişimini devam ettirebilen fakat aynı zamanda takım içi çalışabilen ve yenilikçi yönleri kuvvetli, insan odaklı çalışan bireyler yetiştirebilmektir. Bu sayede mezunlarımız, yazılım geliştirme aktivitelerinin her aşamasında (analiz, tasarım, geliştirme, test, bakım) çalışabilecek nitelikli mühendisler olarak yetiştirilecektir. Bölümümüz yazılım mühendisliği programında odak noktasına oyun ve test mühendisliklerini iz olarak almıştır. Öğrencilerimiz, lisans eğitimi boyunca oyun ya da test mühendisliği izlerinden birisini, her biri için oluşturulmuş altı derslik paketi alarak tamamlayabilir ve diplomalarına ek yapabilirler.
Yazılım mühendisliği programı kapsamında alınacak mesleki zorunlu derslerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Yazılım Gereksinimleri Analizi,
- Yazılım Tasarımı,
- İnsan-Bilgisayar Etkileşimi,
- Yazılım Proje Yönetimi,
- Test Mühendisliği Esasları,
- Mobil Uygulama Geliştirme,
- Yazılım Kalite Güvencesi,
- Yazılım Modelleme ve Analiz,
- Yazılım Mimarisi,
- Oyun Tasarım Prensipleri,
- Oyun Geliştirme,
- Yazılım Güvenliği.
Öğrencilerimiz, zorunlu derslerine ilaveten iki yıl boyunca birbirine bağlı pratik (hands-on) dört tane yazılım proje uygulama dersi alacaklardır.
Yazılım hatalarının ve kalite maliyetlerinin azaltılması yazılım mühendisliğinin geleneksel çalışmaları içinde yer alır. Özellikle, yazılım hatalarının üretime geçmeden yakalanması hem maliyet ve hem de olası can kayıplarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir. 2019 yılında Boeing 737’nin üretiminin ve uçuşların durdurulması öngörülmeyen bir senaryonun test edilmemesinden kaynaklı olup, yüzlerce insanın ölümüne yol açmıştır. Test mühendisliği yazılım geliştirmenin olmazsa olmazlarından biri olup, bu alandaki nitelikli talep üretim sürecindeki toplam-insan-ayın yaklaşık yüzde kırkını teşkil etmektedir.