PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Halkla İlişkiler ve Reklamda Yapay Zeka Uygulamaları HİR 4093 + 035,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Yapay Zeka'nın temel kavramlarını anlar ve Halkla İlişkiler ile Reklamcılık alanlarıyla ilişkisini kavrayabilir.
2. PR ve reklam kampanyaları için Yapay Zeka'nın pratik uygulamalarını belirleyip değerlendirebilir.
3. Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme gibi Yapay Zeka modellerinin çalışma prensiplerini açıklar.
4. Yapay Zeka kullanımı için prompt yazma ve prompt mühendisliği konusunda beceri kazanır.
5. Yapay Zeka'nın PR ve reklamda kullanımının etik boyutlarını değerlendirir.
6. Grup projelerinde etkili bir şekilde işbirliği yaparak Yapay Zeka destekli PR ve reklam kampanyaları geliştirir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu ders, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanlarında gerçekleşmekte olan Yapay Zeka (AI) uygulamaları ile ilgilidir. Öğrenciler yapay zeka uygulamalarının temel kavramlarını, modellerini ve bu teknolojik gelişmenin, PR ve reklam kampanyalarında etkili bir şekilde nasıl kullanılacağını öğrenir. Konular arasında prompt yazma, prompt mühendisliği, AI destekli içerik stratejileri ve etik konular yer almaktadır. Bu ders ile birlikte Öğrenciler AI teknolojisini kullanarak yenilikçi ve kişiselleştirilmiş pazarlama yaklaşımlarını geliştirme olanağı elde eder.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Yapay Zeka, PR ve Reklam İlişkisi: Bu derste AI’nın PR ve reklam alanındaki kullanımı ve önemi hakkında genel bilgi aktarılacaktır. Yapay Zekanın ne olduğu ve temel kavramları açıklanacaktır.
2AI Uygulamaları ve Kullanım Alanları: PR ve reklam dahil olmak üzere AI'nın pratik uygulamaları ve farklı sektörlerdeki başarı örnekleri incelenecek. Bu derste -Chat botlar ve müşteri hizmetleri, Kişiselleştirilmiş içerik ve reklamlardan söz edilecektir.
3Yapay Zeka Modelleri ve Çalışma Prensipleri: Yapay Zeka modelleri ve bu modellerin temel çalışma prensipleri öğrencilere anlatılacak. Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme, Doğal Dil İşleme (NLP), AI Modellerinin eğitimi ve kullanımı hakkında bilgi aktarılacaktır.
4Prompt ve Prompt Mühendisliği: AI modellerinin kullanımı için veri girişi olarak kullanılan promptlar ve prompt mühendisliği konusunda öğrencilere bilgi verilecek. Prompt kavramı ve önemi, Prompt mühendisliğinde dikkat edilmesi gerekenler, Promptlarla farklı sonuçlar elde etme stratejilerinden bu derste söz edilecektir.
5Chat GPT ve Yaratıcı Prompt Yazma: Bu derste Chat GPT gibi popüler bir AI modelinin kullanımı ve yaratıcı prompt yazma becerilerinin geliştirilmesi üzerine odaklanılacak. Chat GPT’nin temel işleyiş biçimi, yaratıcı ve etkili promptların nasıl oluşturulduğu açıklanacaktır. PR ve reklamda yaratıcı promptların incelenmesi bu derste gerçekleşecektir.
6AI Destekli İçerik Pazarlaması: AI'nın içerik stratejilerini nasıl geliştirebileceği ve içeriği kişiselleştirme konusunda nasıl yardımcı olabileceği üzerinde durulacak. Bu derste AI ile içerik oluşturmak için bilgiler aktarılacaktır. Yapay zeka destekli içerik pazarlama stratejilerinden söz edilecektir.
7Vize
8Yapay Zeka Destekli Kampanya Optimizasyonu: AI'nın reklam kampanyalarını optimize etmedeki rolü ve stratejileri öğrencilere aktarılacak. Kampanya performansını izleme ve analiz etme, AI tabanlı reklam optimizasyon araçları, reklam bütçesinin verimli kullanımı için AI kullanımı bu derste konuşulacak konular arasında yer alacaktır
9 Yapay Zeka ve Medya Takibi: AI'nın medya takibi süreçlerinde nasıl kullanılabileceği ve PR için değerli içgörülerin nasıl elde edileceği üzerinde durulacak. Medya takibi ve analizinde AI'nın rolü, kriz yönetimi ve itibar yönetimi için AI kullanımı bu derste uygulamalar ile birlikte aktarılacaktır.
10Yapay Zeka ve Sosyal Medya Yönetimi: AI'nın sosyal medya yönetiminde nasıl kullanılabileceği ve içerik stratejilerine nasıl katkı sağlayabileceği, içerik takvimi oluşturmakta nasıl kullanabileceği üzerinde odaklanılacak. Sosyal işlemlerinin yapay zeka ile nasıl yapılmakta olduğu açıklanacaktır.
11AI Modelleri ve Etik İlişkisi: Bu derste AI modellerinin etik kullanımı ve veri güvenliği üzerinde odaklanılacak. AI'nın sosyal ve etik sorumlulukları, AI kullanımında veri mahremiyeti ve güvenliği bu tartışılacaktır. Konu ile ilgili bilgiler aktarılacaktır.
12Yapay Zeka Uygulamalarının Geleceği: Bu derste Halkla İlişkiler ve Reklamcılıkta Yapay Zekanın geleceği, Yeni trendler ve gelişmelerden söz edilecektir.
13Proje Sunumları
14Proje Sunumları
 
Kaynaklar:
Yapay Zeka, Prof. Dr. İsmail HAKKI AYDIN Yaya Zeka İş Başında İş Başında, Bernard MARR
 
Diğer Kaynaklar:
Büyük Veri İş Başında, Bernard MARR
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Bu ders katılımcı odaklı, uygulamalı ve örnek tabanlı bir öğrenme yaklaşımıyla gerçekleşecektir. Bu ders ile birlikte öğrencilerin aktif katılımı teşvik edilir, onlar için AI uygulamaları pratikleştirilir ve etik kullanımı vurgulanır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Midterm Exam1%30
Final Exam1%50
Project Presentations1%20
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor