Bilgi Teknolojileri (Yüksek Lisans Tezli) Yüksek Lisans Programı
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Dijital Finansal OkuryazarlıkMAN 4483 + 035,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. "Dijital finans" kavramını kavramak.
2. Dijital çağdaki yeni finansal araçlar ve sistemler konusunda fikir sahibi olmak.
3. Merkeziyetsiz finans, merkeziyetsiz borsalar, kripto paralar, jetonlar ile bunların finansal sistem ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmak.
4. Blok zincir teknolojisinin finans alanındaki kullanımını anlamak.
5. Geleneksel finans sistemi ile dijital finans sistemi arasındaki farkları kavramak.
6. Çevrimiçi finansal işlem platformları, dijital bankacılık ve mobil uygulamalar ile bunların nasıl kullanılacağı hakkında fikir sahibi olmak.
7. Dijitalleşmenin getirdiği olası risklerin farkında olmak ve bunları nasıl yöneteceği konusunda bilgi sahibi olmak..
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Son zamanlarda dijitalleşme, dijital dönüşüm ve bilişim teknolojileri her gün sıkça karşımıza çıkan kavramlar haline gelmektedir. Dijital teknolojilerin hızla gelişimi ve aktif bir şekilde artan kullanımı, küresel ekonomiyi ve finansal sistemi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle, bu dijital dönüşümü ve finansal sistem üzerindeki etkilerini anlamak gerekli bir hal almıştır. Bu bağlamda, bu ders sözkonusu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Ders, lisans öğrencilerine dijital finansal altyapıyı tanıtmak üzere tasarlanmıştır. Bu dersin temel amacı, öğrencilerin dijitalleşmenin finansa getirdiği yeni kavramları tanımalarını sağlamaktır. Ders, finansta yapay zeka kullanımı, elektronik ticaret platformları, dijital bankacılık, dijital ödeme sistemleri, merkeziyetsiz finans (DeFi), merkeziyetsiz borsalar (DEX), blok zinciri teknolojisi, kripto para birimleri ve jetonlar (token) gibi yeni finansal inovasyon kavramlarına odaklanmaktadır. Bunlara ek olarak, finansın dijitalleşmesi ile ilgili yasa ve yönetmelikler, siber suçlar ve olası diğer risklerin yönetim süreçleri de ele alınacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Introduction: "What is financial literacy?"
2Geleneksel finansal sistem ve finansın temel kavramları
3Finansal sistemin dijital dönüşüm süreci
4Yeni kavramlar: Finansal teknoloji, büyük veri, makine öğrenmesi, yapay zeka, nesnelerin interneti, Blok zinciri
5Elektronik ticaret sistemleri, e-ticaret platformlarının akıllı telefon/mobil uygulamaları
6Dijital Bankacılık, Dijital Ödeme Sistemleri
7Açık Bankacılık
8Blok Zinciri Teknolojisi ve finans alanındaki etkileri
9Merkeziyetsiz Finans, Merkeziyetsiz Borsalar
10Kripto para piyasası ve finansal sistem üzerindeki etkileri
11Tokenizasyon, dönüştürülemez dijital varlıklar: NFT, NFB ve hisse senetleri, gayrimenkul, tahviller ve türevler gibi gerçek varlıklar üzerindeki etkiler
12Dijital finansal varlıkların muhasebesi, yasa ve yönetmelikler
13Dijital finansta risk yönetimi
14Proje ödevi sunumları & genel tekrar
 
Kaynaklar:
Hines, B. (2020). Digital finance: Security tokens and unlocking the real potential of blockchain. John Wiley & Sons.
 
Diğer Kaynaklar:
Azarenkova, G., Shkodina, I., Samorodov, B., & Babenko, M. (2018). The influence of financial technologies on the global financial system stability. Investment Management & Financial Innovations, 15(4), 229. Fu, P. (2023). Research on the Impact of Digital Finance on the Financing Constraints of SMEs. In International Conference on Decision Science & Management (pp. 445-451). Springer, Singapore. Guo, C., Wang, X., & Yuan, G. (2021). Digital finance and the efficiency of household investment portfolios. Emerging Markets Finance and Trade, 1-15. Joshi, V. C. (2020). Digital Finance, Bits and Bytes. Springer Books. Nadini, M., Alessandretti, L., Di Giacinto, F., Martino, M., Aiello, L. M., & Baronchelli, A. (2021). Mapping the NFT revolution: market trends, trade networks, and visual features. Scientific reports, 11(1), 1-11. Patrickson, B. (2021). What do blockchain technologies imply for digital creative industries?. Creativity and Innovation Management, 30(3), 585-595. Phadke, S. (2020). FinTech future: the digital DNA of finance. Sage Publications Pvt. Limited.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Bu dersin temel amacı, özellikle finansta yapay zeka kullanımı, elektronik ticaret platformları, dijital bankacılık, dijital ödeme sistemleri, blok zincir teknolojisi ve dijital finansal varlıklar gibi finansal yeniliklere ilişkin kavramlarına odaklanarak öğrencilere dijitalleşmenin finansal sistemi nasıl etkilediğine dair bir fikir vermektir. Haftada üç saatlik ders anlatımları bir ödevle desteklenecek olup ayrıca yayınlanan güncel makaleler ve akademik çalışmalar da haftalık konular bağlamında tartışılmak üzere öğrencilere sunulacaktır. Öğrencilerden bu makaleleri okumaları ve her dersten önce tartışmalara hazırlanmaları beklenmektedir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Project1%30
Midterm Exam1%35
Final Exam1%35
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor