PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Yapıların Çevresel PerformansıYTE 513593 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. binaların çevre ile olan etkileşimlerini irdeleyebilir ve tasarladıkları binaların çevre dostu olabilmeleri için strateji geliştirebilirler.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu derste, çevresel performansı artırmaya odaklanarak yapıdaki sürdürülebilirlik çabalarını sistemli bir şekilde yönlendirebilmeleri için öğrenciler eğitim alırlar. Yapay zeka metotlarından yararlanarak binaların farklı okuma kriterlerini tartışabilirler. Her hafta belirli bir hedefe odaklanarak aşamalı olarak ilerleyerek, binaların uzun vadeli sürdürülebilirlik başarısını yakalamaları için stratejiler araştırılarak tartışılır. Öğrencilerin aktif katılımı esastır. Her hafta katılımcılara öğrenilen konuları pratiğe dökme fırsatı vermek adına örnek projeler, vaka çalışmaları ve grup çalışmaları eğitime dahil edilebilir. Programın etkili olabilmesi için katılımcıların düzenli olarak katılım göstermeleri ve öğrendiklerini kendi projelerine uygulamaları önemlidir.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Çevresel Değerlendirme Yapının mevcut çevresel etkilerinin belirlenmesi. Enerji tüketimi, su kullanımı, atık üretimi ve karbon ayak izinin analizi. İlk değerlendirme raporunun oluşturulması.
2Çevresel Değerlendirme Yapının mevcut çevresel etkilerinin belirlenmesi. Enerji tüketimi, su kullanımı, atık üretimi ve karbon ayak izinin analizi. İlk değerlendirme raporunun oluşturulması.
3Enerji Verimliliği İyileştirmeleri Enerji tasarrufu sağlayacak önlemlerin belirlenmesi. LED aydınlatma sistemine geçiş, izolasyon iyileştirmeleri gibi adımların atılması. Enerji tasarrufu planının uygulanması.
4Su Yönetimi Su tüketiminin analizi. Düşük akışlı armatürler, su geri dönüşüm sistemleri gibi su tasarrufu önlemlerinin uygulanması.
5Atık Yönetimi Atık üretiminin analizi. Geri dönüşüm programının başlatılması, atık azaltma stratejilerinin belirlenmesi.
6Yeşil Malzemeler ve İnşaat Çevre dostu malzemelerin kullanımı. Yapının çevresel etkilerini azaltacak malzemelerin seçimi.
7Yeşil Malzemeler ve İnşaat Çevre dostu malzemelerin kullanımı. Yapının çevresel etkilerini azaltacak malzemelerin seçimi.
8Yeşil bina sertifikasyonları
9Yaşam döngüsü değerlendirmesi
10Malzemelerin Çevresel ürün beyanları, çevresel etki göstergeleri, karbon ayakizi vb. kavramlar bağlamında malzeme okuma yöntemleri
11Malzemelerin Çevresel ürün beyanları bağlamında değerlendirilmesi
12Öğrenci sunumları
13Öğrenci sunumları
14Öğrenci sunumları
 
Kaynaklar:
* Meg Calkins, 2008, Materials for Sustainable Sites: A Complete Guide to the Evaluation, Selection, and Use of Sustainable Construction Materials, Wiley. ISBN: 0470134550,9780470134559,9780470418925 * Shaopeng Wu, Liantong Mo, Baoshan Huang, Benjamin F. Bowers, Sustainable Construction Materials, American Society of Civil Engineers, 2012,
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Yüzyüze eğitim yapılmaktadır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara sınav1%30
Sözlü Sunum1%20
Final sınavı1%50
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor