PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Para ve BankaECON 305313 + 037,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Finansal piyasaların nasıl calıştığını ve geliştiğini; ve bu piyasaların yerel ve uluslararası ekonomik sistem üzerindeki etkilerini öğreneceklerdir.
2. Makroekonomide paranın oynadığı rolü, para talebi ve arzını etkileyen güçleri ve faiz oranlarının finansal piyasalarda nasıl belirlendiğine dair çeşitli bakış açılarını tartışabileceklerdir.
3. Para politikasının formülasyon ve etkinliğini analiz edebileceklerdir.
4. Her gün basında yer alan ve insanlar tarafından günlük olarak kullanılan çeşitli parasal göstergeleri (faiz oranları, enflasyon vb.) öğreneceklerdir. Öğrenciler bu göstergeleri hesaplamayı ve bu göstergelerin güçlü ve zayıf yönlerini öğreneceklerdir.
5. Para politikasının hem toplam (para arzının nasıl belirlendiği) hem de kurumsal seviyede (Merkez Bankalarının bankaları nasıl düzenlediği) nasıl uygulandığını öğreneceklerdir.
6. Parasal politikaları parasal ekonomi üzerindeki etkileriyle ilişkilendiren matematiksel modellerle çalışacak nicel becerileri geliştireceklerdir.
7. Parasal aktarım mekanizmasına (parasal otoriteler tarafından para arzı veya faiz oranları ile ilgili alınan kararların ekonomi üzerinde gerçek etkilerinin olabileceğine) dair bir anlayış geliştireceklerdir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu ders finansal piyasaların ve kurumların işleyişini, paranın kökenini ve rolünü, para arz ve talebi ile ilgili teorileri ve toplam talebin, çıktı, fiyatların ve diğer temel makroekonomik değişkenlerin belirlenmesinde paranın rolünü araştıracaktır. Para, kredi ve borç arasındaki ilişki vurgulanacaktır. Bu ders aynı zamanda, merkez bankacılığının gelişmekte olan rolünü ve güncel ve tarihsel uluslararası politika eylemleri de dahil olmak üzere para politikasının rolü ve davranışları hakkındaki görüşleri analiz edecektir. Öğrencilerin bu alanlardaki konuları anlamalarını sağlamak için birleştirici bir analitik çerçeve içinde ekonomik araçlar ve kavramlar geliştirilecektir. Bu araçların ve kavramların gerçek dünya uygulaması da vurgulanacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Paraya ve Finansal Sisteme Giriş: (M) CH 1 Para, Bankacılık ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? ve (M) CH 2 Finansal Sisteme Genel bir Bakış
2Paraya ve Finansal Sisteme Giriş: (M) CH 2 Finansal Sisteme Genel bir Bakış ve (M) CH 3 Para Nedir?
3Faizler: (M) CH 4 Faiz Oranlarını Anlamak ve (M) CH 5 Faiz Oranlarının Davranışı
4Faizler: (M) CH 5 Faiz Oranlarının Davranışı ve (M) CH 6 Faiz Oranlarının Risk ve Vade Yapısı
5Faizler: (M) CH 6 Faiz Oranlarının Risk ve Vade Yapısı ve (C) CH 7 Faiz Oranlarının Risk ve Vade Yapısı
6Finansal Yapı: (M) CH8 Finansal Yapının İktisadi Analizi
7Ara Sınav
8Finansal Krizler: (M) CH 9 Gelişmiş Ekonomilerde Finansal Kriz ve (M) CH 10 Gelişmekte olan Ekonomilerde Finansal Kriz
9Bankacılık Sistemi ve Merkez Bankacılığı: (M) CH 11 Bankacılık ve Finansal Kurumların Yönetimi ve (M) CH 14 Merkez Bankaları: Küresel Bir Bakış
10Bankacılık Sistemi ve Merkez Bankacılığı: (M) CH 14 Merkez Bankaları: Küresel Bir Bakış ve (C) CH 15 Bugün Dünyada Merkez Bankaları
11Para Arz Süreci: (M) CH15 Para Arzı Süreci ve (Ö) Bölüm 3 Para Arzı
12Para Politikası: (M) CH 16 Para Politikasının Araçları and (M) CH 17 Para Politikasının Amaçları, Stratejisi, ve Taktikleri
13Para Politikası: (C) CH 18 Para Politikası: İç Ekonomiyi Stabilize Etmek İçin Faiz Oranlarını Kullanmak and (Ö) Bölüm 4 Para Politikasının Araçları
14Aktarım Mekanizmaları: (M) CH 26 Para Politikasının Aktarım Mekanizmaları
 
Kaynaklar:
1. Mishkin, F. S., (M) (2016), The Economics of Money, Banking and Financial Markets, 11th Edition, Pearson Prentice Hall, NJ. 2. Cecchetti, S.G. (C) (2008), Money, Banking, and Financial Markets, Second Edition, McGraw-Hill.
 
Diğer Kaynaklar:
1. Özatay, Fatih (Ö) (2011), Parasal İktisat Kuram ve Politika, 1. basım, Efil Yayınevi, Birinci basım.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Öğretim üyesi belli başlı kavram ve konularda ders verecektir. Öğrencilerin ders sırasında yapılan tartışmalara katılmaları beklenir. Çoğu derinlemesine öğrenme, öğrencilerin fikirlerini sunma ve paylaşma düşüncesiyle tartışmalara aktif olarak katılmalarıyla gerçekleşir. Öğretim üyesi öğrencilerin sorularını yanıtlamak için haftalık danışma saatleri düzenleyecektir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara sınav1%40
Final sınavı1%40
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor