PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Yaz StajıINAR 300330 + 006,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş Biçimiİşbaşı Eğitimi
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Bir mimari ofisin çalışma koşullarını her türlü şartıyla birlikte tecrübe etmek
2. Tasarım süreçlerinin farklı aşamalarına ilişkin günlük raporların hazırlamak ve bunları belirtilen bir formatta sunma becerisi kazanmak
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerINAR 100
 
Dersin Tanımı:

Stajlar, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin mesleki eğitimleri ve becerilerini işbaşı çalışmaları ile pekiştirmeleri için üniversite ortamı dışında, ilgili disiplinleri temel ya da ikincil işlevler olarak işletmelerinde kullanan, ticari amaca yönelik olarak kurulmuş bulunan mal ya da hizmet üreten birim, kurum ve kişiler nezdinde ya da kamu kurumlarında yapacakları uygulamalı çalışmalardır. Staj çalışmaları belli bir düzeni ve kuralları olan mesleki eğitim faaliyetleridir. Çankaya Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin, üçüncü yıl ders programı kapsamında, büro yaz stajını yapmaları gerekmektedir. Üniversitemiz staj yönergesinin 6. maddesine göre, bu stajın süresi 30 iş günüdür. Stajın amacı, öğrencilerin iç mimarlık, mimarlık veya tasarım ofislerinde çalışarak, proje geliştirme ve uygulama aşamaları, tasarımcı ile müşteri ilişkisi, uygulama projeleri çalışmaları ve iş yönetimi ve programlaması hususunda deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Staj çalışmalarında öğrencinin; meslek alanını tanıması, diğer meslek grupları ile ilişkilerin kavranması, konuya ilişkin yasal ve yönetsel boyutunun öğrenilmesi, tasarım ve planlama pratiği kazanılması, bilgisayar teknolojilerinin kullanılması, mezuniyet aşamasında meslek alanının planlama, tasarım ve uygulama sürecine yönelik bilgi ve birikim sağlanması ve uzmanlaşmak istenilen konulara ilişkin deneyim kazanması hedeflenmektedir. Öğrencilerimizden beklentimiz, tasarımcı müşteri ilişkisi, iş yönetimi ve programlaması gibi konularda gözlem yapmaları ve projelendirme ve uygulama konularında her türlü aşamada katkıda bulunmalarıdır. Öğrenciden staj sırasında her gün, ofisteki günlük görevlerini ve katıldığı etkinlikleri günlüğüne yazması beklenmektedir. Haftada bir, bu günlüğün uygunluğunun gözden geçirilerek onaylanması gerekmektedir. Günlüğü ile birlikte, öğrenci staj bitiminde bir rapor hazırlayarak Bölüm’e teslim edecektir. INAR 300 Yaz Stajı, İç Mimarlık Bölümü müfredatında ikinci yaz stajıdır. Yapısı ve zamanlaması bakımından bölümün diğer lisans derslerinden farklı bir süreci vardır. Bu derste öğrencilerin yaz stajlarını bir iç mimarlık veya mimarlık ofisinde tamamlamaları beklenmektedir. Tasarımcı-müşteri ilişkileri, ön hazırlık veya inşaat projelerinin hazırlanması, yasal kurallar ve uygulamalar, uygulama standartları ve profesyonel kontroller dikkate alınmalıdır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Yaz Stajı Süreci
2Yaz Stajı Süreci
3Yaz Stajı Süreci
4Yaz Stajı Süreci
5Yaz Stajı Rapor Yazma Süreci
6Yaz Stajı Rapor Yazma Süreci
7Yaz Stajı Raporu Revizyon Süreci
 
Kaynaklar:
 
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Kontrollü bir ortamda, kendi kendine öğrenim süreci bağlamında, iç mimarlık veya mimarlık firmasında görsel ve yazılı kayıtları tutmak.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ödev1%100
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektiriyor