PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Bilim Kurgu ve Fantastik EdebiyatELL 565593 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Bilim ve fantastik kurgu hakkında iyi bilgi sahibi olurlar.
2. Bilim ve fantastik kurgunun özelliklerini öğrebirler.
3. Bu türlerin gelişimi ve bu günkü halleri üzerine bakış açısı kazanırlar.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu ders, kurgusal edebiyat yapıtları ve bunların çağdaş toplumla olan alegorik ilişkilerini inceler. Fantastiğin edebiyattaki unsurlarının izi sihir, tanrılar, canavarlar ve diğer doğa üstü varlık ve yerlere, mitolojik öykü ve kutsal metinlere olan antik inanıştan Orta Çağ ve Rönesans romansları, on yedinci ve on sekizinci yüzyıl alegorik masalları, peri masalları, ve fantastik edebiyatın bir edebiyat türü olarak kabul edildiği Romantik döneme kadar sürülebilir. Fantastikle örtüşen bilim kurgu türünün de benzer bir tarihi vardır: geçmişi edebiyatta inançların deneysel gerçekliklerle ya da tarihsel gerçeklerle bugün olduğundan daha iç içe olduğu zamanlara dayanır; bilimdeki gelişmelerle birlikte dünyayı daha iyi anlamanın bir aracı olarak ve bir varsayım biçimi olarak ortaya çıkar. Bu türün ilk örnekleri ikinci yüzyıl Suriyesi’nde Lucian of Samosata’nın True History (Gerçek Tarih) , Ibn Tufail’in Hayy ibn Yaqdhan (12. yy İspanya), Kepler’in Somniu (17. yy Avusturya), ve Godwin’in The Man in the Moon (Erişilmez Adam- 17. yy İngiltere) adlı yapıtlarıdır. Ders türün kökenlerini ve daha sonraki gelişimini inceler, fakat yirminci ve yirmi birinci yüzyıl yapıtlarına özellikle odaklanır; bu bağlamda edebi ve sanatsal yapıtlardan çizgi romanlara, televizyon programlarına, sinema, ve elektronik oyunlara kadar çeşitli türden yapıtı ele alır. Film ve diğer uyarlamaları içeren metinler çok çeşitli fantastik roman yazan yazarların (Burroughs, Lewis, Lovecraft, Tolkien, LeGuin, Pratchett, Rowling, Martin, vb.), siberpunk ve transhümanist edebiyatı da kapsayan bilim kurgu yazarlarının (Verne, Wells, Capek, Heinlein, Ray Bradbury, Frank Herbert, Arthur C. Clarke, Asimov, Gibson, Octavia Butler, Ballard, Philip K. Dick, McMaster, Asher, Nagata, ve Banks vb.) yapıtlarından seçilecektir. Bu derste, yapay zeka, uzay ve zaman yolculuğu, dünyanın sonu, feminist ütopyalar, karmaşa kuramı, yeni dünyalar ve türler, çevre felâketi ve soykırım gibi çeşitli konular üzerinde durulabilir. Tür hakkında eleştirel bakış açıları James Gunn, David Hartwell, Scholes, Bruce Sterling, Ann and Jeff Vandermeer, Marvin Minsky, Haraway, Max More, Ray Kurzweil, Braidotti, Cary Wolfe, Latour, ve Katherine Hayles gibi kuramcıların yazılarına dayandırılacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Farklı türler olarak bilim kurgu ve fanteziye giriş
2Kuramsal metinlerin tartışılması
3Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
4Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
5Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
6Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
7Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
8Vize
9Kuramsal metinlerin tartışılması
10Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
11Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
12Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
13Seçilen edebi metinlerin analizi ve tartışılması
14İşlenmiş konuların gözden geçirilmesi
 
Kaynaklar:
Okunacak malzeme dönemden döneme eğitimciye göre değişiklik gösterir. Seçilen okumaları öğrenciler internet üzerinde veya fotokopi olarak elde edebileceklerdir.
 
Diğer Kaynaklar:
Ursula LeGuin The Language of the Night: Essays on Fantasy and Science Fiction Susan Schneider Science Fiction and Philosophy: From Time Travel to Superintelligence Alan Sandison and Robert Dingley Histories of the Future: Studies in Fact, Fantasy, and Science-Fiction Adam Roberts The History of Science Fiction Edward James and Farah Mendelsohn The Cambridge Companion to Fantasy Literature
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Dersler, sınıf içi tartışmalar ve seminerler
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Proje1%50
Final sınavı1%50
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor