PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Kamusal Alan KullanımıARCH 3713 + 033,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Öğrenciler Çevresel psikoloji teorileri ve konseptleri hakkında temel bilgileri kazanacaktır. Bununla birlikte, çevresel psikolojiyle ilgili çevresel haritalama ve Ankara'da kamusal alanda insan davranışı ilişkilerini incelemek için gözlem yapma gibi araştırma yöntemlerini de öğreneceklerdir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

AMAÇLAR: Bu ders, çevresel psikoloji teorileri ve araştırma yöntemlerine giriş niteliğindedir ve bu yöntem ve teorilerin kentsel kamusal alanda uygulama çalışmasını da kapsar. Bu ders öğrencilerin başlangıç seviyede analitik çerçeve ile kamusal alan tasarımını kriitk ve analiz edebilmelerini sağlar. Analitik çerçeve, kentsel kamusal alanın çevresel özelliklerinin insanların bu alanları kullanımını ve aktivitelerinin arasındaki ilişkiyi incelemeyi içerir. Bu ders, ekolojik perspektif teorisi ve bunun sağladığı zeminle tasarımcılar ve uygulayıcılara fiziki çevreyi nasıl sağlığı ön plana alan ve şehirde yaşayan insanlara yönelik kamusal alan olarak tasarlayacakları konusunda bir çerçeve çizer.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Ders izlencesinin tanıtımı
2Kentsel kamusal alan, tanımı ve güncel konular. Çevre psikolojisine giriş ve bunun kamusal alan tasarımına uygulanması
3Kamusal alanlar ve bunların sağladığı olanaklar
4Kamusal alanların analizi için araştırma yöntemleri: çevresel haritalama, gözlem, etnografik ve görsel yöntemler
5Sokaklar ve yaya dostu ortamlar (örneğin, ortak alanlar ve konut bölgeleri)
6Kamusal alanı geri kazanmak: kentsel alanları nasıl güvenli, keyifli ve insan etkileşimine uygun hale getirebiliriz? Öğrenciler için saha çalışması.
7Öğrencilerin sunumları
8Ara sınav
9Kamusal alanlara uygulanan biyofilik tasarım
10: Kamusal alanlarda çevresel müdahaleler ve 'kentsel akupunktur' kavramı
11Çağdaş kamusal alan tasarımının eleştirel analizi - Gezi Olayı ve kentsel tasarımın politikası.
12Kamusal alan yapımında aktif katılım – çeşitli bağlamlardan örnekler
13Ankara'da kentlinin etkinlik örüntülerini ve kamusal alan kullanımlarını incelemek. Öğrenciler için saha çalışması.
14Kısa araştırma projesinin sunumu
 
Kaynaklar:
Bell, P. A., Greene, t. C., Fisher, J. D., and Baum, A. (2001). Environmental Psychology. (5th edition). Belmont, CA: Thomson/Wadsworth. Batuman, B., Baykan, A. D., & Deniz, E. (2016). Encountering the Urban Crisis: The Gezi Event and the Politics of Urban Design. Journal of Architectural Education, 70(2), 189-202. Gehl, J. (1996). Life Between Buildings: Using Public Space. 6th edition. The Danish Architectural Press. Gibson, J. (1986). The Ecological Approach to Visual Perception. Hillsdale, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Goffman, E. (1963). Behavior in Public Spaces. New York: The Free Press. Jacobs, J. (1961). The Death and Life of Great American Cities. New York: Vintage Books. Kaplan, R., Kaplan, S. & Ryan, R. L. (1997). With People in Mind: Design and Management of Everyday Nature. Washington, DC: Island Press. Kellert, S. R., Heerwagen, J. H., Mador, M. L. (2008). Biophilic Design: The Theory, Science, and Practice of Bringing Buildings to Life. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons. Kopec, D. (2006). Environmental Psychology for Design. New York: Fairchild Publications. Rapoport, A. (2005). Culture, Architecture, and Design. Illinois: Locke Science Publishing. Sommer, R., and Sommer, B. (2002). A practical Guide to Behavioral Research: Tools and Techniques. New York: Oxford University Press. Stevens, Q. (2007). The Ludic City: Exploring the Potential of Public Spaces. New York: Routledge. Whyte, W. H. (1980). The Social Life of Small Urban Spaces. Washington, D.C.: The Conservation Foundation. Web sites http://gehlpeople.com/ - Jan Gehl’s web site - Making Cities for People
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Dersler, küçük araştırma projeleri, kamusal alanların gözlem, haritalama, kısa filmler gibi görsel yöntemlerin kullanılmasıyla değerlendirilmesi. Öğrencilerin gruplar halinde çalışarak hazırladıkları kamusal alan değerlendirmelerini sunmaları da beklenmektedir. Derste anlatılan araştırma yöntemlerinin anlaşılma durumlaıyla ilgili anlık değerlendirmeler için quizler kullanıcaktır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
 
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor