PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Etik ve ŞiddetPSI 517593 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Güncel olayların teorik çerçevelerde algılanabilmesi ve teorik bilgiler ile uygulama alanı yaratılması, şiddetin temel teorilerinin öğrenilmesi, şiddet üzerine eleştirel yaklaşımların edinilmesi hedeflenmektedir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Şiddet, hukuk, siyaset ve kültür gibi alanların çakıştığı bir noktada yer almaktadır. Hem bir algı hem de ölçülebilir bir fenomen olarak incelenebilmekte ve çok farklı disiplinlerden faydalanmak gerekmektedir. Bir araç olarak şiddet, fizikselden bilişsel şiddete, bireyler arasından grup halinde gerçekleşen şiddete veya yapısal şiddet türlerine kadar farklı biçim ve niteliklerde ortaya çıkabilmektedir. Sosyal Bilimlerin farklı alanları farklı şiddet türleri üzerine yoğunlaşabilirken, aynı şiddet türünü çalışan farklı disiplinler de değişik bakış açılarıyla konuya yaklaşabilmektedir. Ders süresince şiddet türleri ve şiddete ilişkin teorik çalışmalar işlenecektir.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Şiddet Nedir?
2Etnik ve Irkçı Şiddet
3Etnik ve Irkçı Şiddet, Örnek Olay Çalışmaları
4Kolektif Şiddet
5Siyasi Şiddet
6Terörizm
7Terörizm, Örnek Olay Çalışmaları
8Din ve Şiddet
9Yapısal Şiddet
10Yapısal Şiddet, Örnek Olay Çalışmaları
11Sembolik Şiddet
12Kültürel Şiddet
13Psikolojik Şiddet
14Aile İçi Şiddet
 
Kaynaklar:
C. Selengut Sacred Fury: Understanding Religious Violence Oxford: Inter-Disciplinary Press 2003 C. Tilly The Politics of Collective Violence Cambridge: Cambridge University Press 2003 S. Zizek Violence: Six Sideways Reflections New York: Picador 2008 S. N. Kalyvas, I Shapiro and T. Masoud Order, Conflict and Violence Cambridge: Cambridge University Press 2008 R. Collins Violence: A Micro-Sociological Theory Princeton: Princeton University Press 2008
 
Diğer Kaynaklar:
J. Keane Şiddetin Uzun Yüzyılı, Çeviren: Bülent Peker Ankara: Dost Kitabevi Yayınları 1998 M. Guggisberg and D. Weir Understanding Violence: Contexts and Portrayals Oxford: Inter-Disciplinary Press 2009
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Dersi seçen öğrencilerimizin derslere devamı ve gerekli materyalleri okuyarak tartışmalara katılımı beklenmektedir. Dönem içerisinde kitap değerlendirmesi, ödev teslimi, sunuş ve final sınavı yapılacaktır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ödev1%40
Final sınavı1%40
Ödev1%10
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor