PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Mikro İktisatECON 501513 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Mikro ekonominin temel yöntem ve kuramlarını ileri düzeyde öğrenir ve matematiksel araçları kullanarak mikro ekonomik problemleri nasıl analiz edeceğini bilir.
2. Mikro iktisadi muhakeme için gerekli olan temel araçların birçoğu ile tanışır ve bunları gerçek dünya olgularını analiz etmek için nasıl kullanacağını bilir.
3. Optimizasyon tekniklerini iyi bir şekilde kavrar ve fayda maksimizasyonu, harcama minimizasyonu, kar maksimizasyonu ve maliyet minimizasyonu gibi mikro ekonomideki farklı optimizasyon problemlerini çözebilir.
4. Tüketici seçimi ve firma davranışının temel kavramlarını ve bunların denge ve refah analizleri ile olan ilişkilerini bilir.
5. Modern mikroekonomi literatürünü anlar.
6. Derste öğrenilen araç ve teknikleri, sadece mikro ekonomi alanındaki değil, endüstriyel organizasyon, finansal iktisat ve uluslararası ticaret gibi iktisatçıların daha genel ilgi alanlarındaki soruları yanıtlamak için uygulayabilir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu derste mikro ekonominin konu ve teknikleri yüksek lisans düzeyinde ele alınmaktadır. Ders, mikro ekonominin, tüketici ve üretici davranışları, firma teorileri, belirsizlik altında tüketici davranışları, zamanlararası tüketici tercihleri ve varlık piyasaları gibi temel konularını kapsamaktadır..
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Tercihler ve Fayda
2Tüketici Seçimi, Marshallgil Talep ve Dolaylı Fayda Fonksiyonu
3Hicksgil Talep ve Harcama Fonksiyonu
4Düalite ve Slutsky Denklemi
5Tüketici Refahı
6Üretim Teknolojisi
7Ara Sınav
8Kar Maksimizasyonu, Faktör Talep Fonksiyonları, Kar Fonksiyonu ve Arz
9Maliyet Minimizasyonu, Koşullu Faktör Talep Fonksiyonları ve Maliyet Fonksiyonu
10Tekel ve Fiyat Farklılaştırması
11Oligopol Teorileri
12Belirsizlik Altında Tüketici Seçimi
13Zamanlararası Tüketici Seçimi
14Varlık Piyasaları
 
Kaynaklar:
1. Varian, Hal R. (1992), Microeconomic Analysis, 3rd edition, W.W. Norton and Company. 2. Jehle, Geoffrey A. ve Phillip J. Reny (2011), Advanced Microeconomic Theory, 3rd edition, Pearson Education.
 
Diğer Kaynaklar:
1. Besanko, D. A. ve R. R. Braeutigam (2014), Microeconomics, 5th edition, John Wiley & Sons. 2. Gravelle, H. ve R. Rees (2004), Microeconomics, 3rd edition, Pearson Education. 3. Nicholson, W. ve C. M. Snyder (2017), Microeconomic Theory: Basic Principles and Extensions, 12th edition, Cengage Learning. 4. Mas-Colell, Andreu; Michael D.Whinston ve Jerry R. Green (1995), Microeconomic Theory, Oxford University Press.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Öğretim stratejisi çoğunlukla derslere ve problem çözmeye dayanmaktadır. Sınıf için tartışmalara katılmaları beklenen öğrenciler soru sorma ve düşüncelerini paylaşma konularında teşvik edilirler. Ders sorumlusu, öğrencilerin ders materyali hakkındaki sorularını cevaplamak ve onlara yardımcı olmak için düzenli görüşme saatlerine sahiptir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara sınav1%35
Final sınavı1%50
Ödev2%15
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor