PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Bilgi GüvenliğiCENG 520593 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Veri bütünlüğünü, gizliliğini ve kullanılabilirliğini korumak için bilgi güvenliğindeki temel ve ileri kavramları anlar.
2. Klasik kriptosistemler, karakter kodlama, blok ve akış şifreleri ve hash fonksiyonları dahil olmak üzere kriptografik teknikler kavrar.
3. Kaba kuvvet ve frekans analizi gibi teknikleri kullanarak kriptanaliz yapabilir.
4. Dijital imzalar ve açık anahtar altyapısı dahil olmak üzere çeşitli protokol ve uygulamalarda kriptografinin rolünü keşfeder.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu, veri güvenliği ve kriptografi yöntemleri, algoritmaları, teknikleri ve araçları hakkında bir giriş dersidir. Bilgi güvenliği, yetkisiz erişim, kötüye kullanım, yetkisiz değişiklik yapılması veya bilgilerin bozulmasını önleme pratiğidir. Konular : mahremiyet, gizlilik, dürüstlük ve kullanılabilirlik, güvenlik açıkları, tehditler ve saldırılarla ilgili temel bilgi güvenliği ilkelerinin bilinmesi.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Bilgi Güvenliğine Giriş
2Klasik Kriptosistemler
3Karakter Kodlama Temelleri
4Blok Şifreleme
5Akan Şifreleme
6Özet Fonksiyonlar
7Sayılar Teorisine Giriş
8Açık Anahtarlı Kriptosistemler
9Diğer Kriptografik Yapılar; Hafifsiklet şifreler, Kuantum Kriptografi, Steganografi Gizli Paylaşım, Homomorfik Şifreleme
10Protokoller ve Uygulamaları
11Öğrenci Projeleri
 
Kaynaklar:
Nigel P. Smart, "Cryptography Made Simple", Springer Link, 2016, ISBN: 978-3-319-21936-3. Alfred J. Menezes, Paul C. van Oorschot, Scott A. Vanstone, "Handbook of Applied Cryptography", CRC Press, 1996. ISBN: 0-8493-8523-7. URL: https://cacr.uwaterloo.ca/hac/ W. Stallings, “Cryptography and Network Security”, Fourth Edition Prentice Hall Douglas Stinson, "Cryptography: Theory and Practice", CRC Press, 2002.
 
Diğer Kaynaklar:
Kaufman, Perlman, and Speciner, “Network Security: Private Communication in a Public World”, Second Edition, Prentice Hall PTR, 2002, ISBN 0130460192. B. Schneier, “Applied Cryptography” ,2nd edition, John Wiley and Sons, Inc, New York, 1996. Neal Koblitz, "A Course in Number Theory and Crytography", Graduate Text in Mathematics, Springer Verlag, 1987. Johannes Buchmann, "Introduction to Cryptography", Springer-Verlag, New York, 2001.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Haftalık 3 saat teori dersleri.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara sınav1%35
Final sınavı1%40
Ödev3%15
Proje1%10
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor