PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Güç Sistemlerinde Bilgisayar HesaplamalarıMECE 4534 + 045,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Öğrenciler yapay zeka, makine öğrenimi kavramlarını öğreneceklerdir.
2. Genetik algoritmalar, bulanık mantık ve sinir ağları gibi özel bilgi gösterimi ve bilgi değerlendirme araçları bu derste ele alınacaktır.
3. PLC ve Scada gibi otomasyon sistemlerini kontrol etmek ve izlemek için kullanılan araçlar açıklanacaktır.
4. Tüm bu araçlar güç sistemi örnekleri için kullanılacaktır.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu ders esas olarak güç sistemlerindeki yazılım hesaplamasını tanıtmaktadır. Yapay zeka ve makine öğrenme araçlarını, Scada sistemlerini, PLC sistemlerini, Genetik algoritmalar mikrodenetleyicileri, güç sistemi izleme kontrolü ve otomasyonu için yapay sinir ağlarını çalıştırmak için mimari, bu derste uygun uygulamalarla ele alınan ana konulardır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Giriş: Enerji için güç sistemlerine giriş. Güç sistemlerinde merkezi olmayan kontrol için ana teknolojilerin özeti. Ulusal güç sisteminin özeti. Elektrik piyasasındaki oyuncular. Güç ve enerji yönetiminde otomasyon ve ic teknolojilerinin rolü.
2Giriş: Enerji için güç sistemlerine giriş. Güç sistemlerinde merkezi olmayan kontrol için ana teknolojilerin özeti. Ulusal güç sisteminin özeti. Elektrik piyasasındaki oyuncular. Güç ve enerji yönetiminde otomasyon ve ic teknolojilerinin rolü.
3 Elektrik üretim, taşıma ve dağıtımı için sistemlerin otomasyonu: enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı. Elektrik üretim sistemleri hakkında özet. Güç sistemi ağları ve statik ve dinamik yük modelleri hakkında özet. Birbirine bağlı bir sistemin matematiksel modeli. Sürekli işletimde model. Durum çalışmalarına uygulama örnekleri. Enerji dağıtım ağları otomasyonu. Elektrik ağlarında güç akışlarının optimizasyonu.
4Elektrik üretim, taşıma ve dağıtımı için sistemlerin otomasyonu: enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı. Elektrik üretim sistemleri hakkında özet. Güç sistemi ağları ve statik ve dinamik yük modelleri hakkında özet. Birbirine bağlı bir sistemin matematiksel modeli. Sürekli işletimde model. Durum çalışmalarına uygulama örnekleri. Enerji dağıtım ağları otomasyonu. Elektrik ağlarında güç akışlarının optimizasyonu.
5Otomasyon için yenilikçi teknikler: bulanık sistemler. Bulanık denetleyici sentezi. Bulanık mantığın endüstriyel uygulamaları. Elektrik sistemlerinin otomasyon kontrolü ve denetimi için bulanık mantık. PLC için bulanık denetleyicilerin sentezi ve uygulanması. Endüstriyel proses kontrol uygulamalarında bulanık denetleyicilerin gelişmiş ayarlama ve hata ayıklaması. Bir vaka çalışmasına uygulanan egzersiz etkinlikleri. Sinir ağlarına dayalı kontrol sistemleri. Çok katmanlı algılayıcı ağlar; elektrik sistemlerinin kontrolü ve yönetimine uygulamalar. Radyal tabanlı fonksiyon ağları. Ayrık durumlar ve sürekli durumlar içeren Hopfield ağları. Kendini organize eden Harita ağları. Elektrik sistemlerinin yönetimi ve kontrolünde sinir ağlarının uygulama örnekleri. Genetik algoritmalar: genel ilkeler. Ag'ye dayalı denetleyicinin sentezi. Enerji elektrik sistemleri için ag'nin uygulama örnekleri. Parçacık sürüsü optimizasyon yöntemi.
6Otomasyon için yenilikçi teknikler: bulanık sistemler. Bulanık denetleyici sentezi. Bulanık mantığın endüstriyel uygulamaları. Elektrik sistemlerinin otomasyon kontrolü ve denetimi için bulanık mantık. PLC için bulanık denetleyicilerin sentezi ve uygulanması. Endüstriyel proses kontrol uygulamalarında bulanık denetleyicilerin gelişmiş ayarlama ve hata ayıklaması. Bir vaka çalışmasına uygulanan egzersiz etkinlikleri. Sinir ağlarına dayalı kontrol sistemleri. Çok katmanlı algılayıcı ağlar; elektrik sistemlerinin kontrolü ve yönetimine uygulamalar. Radyal tabanlı fonksiyon ağları. Ayrık durumlar ve sürekli durumlar içeren Hopfield ağları. Kendini organize eden Harita ağları. Elektrik sistemlerinin yönetimi ve kontrolünde sinir ağlarının uygulama örnekleri. Genetik algoritmalar: genel ilkeler. Ag'ye dayalı denetleyicinin sentezi. Enerji elektrik sistemleri için ag'nin uygulama örnekleri. Parçacık sürüsü optimizasyon yöntemi.
7Otomasyon için yenilikçi teknikler: bulanık sistemler. Bulanık denetleyici sentezi. Bulanık mantığın endüstriyel uygulamaları. Elektrik sistemlerinin otomasyon kontrolü ve denetimi için bulanık mantık. PLC için bulanık denetleyicilerin sentezi ve uygulanması. Endüstriyel proses kontrol uygulamalarında bulanık denetleyicilerin gelişmiş ayarlama ve hata ayıklaması. Bir vaka çalışmasına uygulanan egzersiz etkinlikleri. Sinir ağlarına dayalı kontrol sistemleri. Çok katmanlı algılayıcı ağlar; elektrik sistemlerinin kontrolü ve yönetimine uygulamalar. Radyal tabanlı fonksiyon ağları. Ayrık durumlar ve sürekli durumlar içeren Hopfield ağları. Kendini organize eden Harita ağları. Elektrik sistemlerinin yönetimi ve kontrolünde sinir ağlarının uygulama örnekleri. Genetik algoritmalar: genel ilkeler. Ag'ye dayalı denetleyicinin sentezi. Enerji elektrik sistemleri için ag'nin uygulama örnekleri. Parçacık sürüsü optimizasyon yöntemi.
8Otomasyon için yenilikçi teknikler: bulanık sistemler. Bulanık denetleyici sentezi. Bulanık mantığın endüstriyel uygulamaları. Elektrik sistemlerinin otomasyon kontrolü ve denetimi için bulanık mantık. PLC için bulanık denetleyicilerin sentezi ve uygulanması. Endüstriyel proses kontrol uygulamalarında bulanık denetleyicilerin gelişmiş ayarlama ve hata ayıklaması. Bir vaka çalışmasına uygulanan egzersiz etkinlikleri. Sinir ağlarına dayalı kontrol sistemleri. Çok katmanlı algılayıcı ağlar; elektrik sistemlerinin kontrolü ve yönetimine uygulamalar. Radyal tabanlı fonksiyon ağları. Ayrık durumlar ve sürekli durumlar içeren Hopfield ağları. Kendini organize eden Harita ağları. Elektrik sistemlerinin yönetimi ve kontrolünde sinir ağlarının uygulama örnekleri. Genetik algoritmalar: genel ilkeler. Ag'ye dayalı denetleyicinin sentezi. Enerji elektrik sistemleri için ag'nin uygulama örnekleri. Parçacık sürüsü optimizasyon yöntemi.
9Dağıtılmış endüstriyel tesislerin izlenmesi ve kontrolü için elektronik teknolojiler: dağıtılmış sistemlerin izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir teknolojiler. Bir kontrol sisteminin mimarisi. Scada sistemleri. Plc ve mikrodenetleyiciler. Sivil ve endüstriyel sistemlerin ve ekipmanların izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir mantık için yöntemler ve programlama dilleri. Endüstriyel ortamlarda iletişim ağları.
10Dağıtılmış endüstriyel tesislerin izlenmesi ve kontrolü için elektronik teknolojiler: dağıtılmış sistemlerin izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir teknolojiler. Bir kontrol sisteminin mimarisi. Scada sistemleri. Plc ve mikrodenetleyiciler. Sivil ve endüstriyel sistemlerin ve ekipmanların izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir mantık için yöntemler ve programlama dilleri. Endüstriyel ortamlarda iletişim ağları.
11Dağıtılmış endüstriyel tesislerin izlenmesi ve kontrolü için elektronik teknolojiler: dağıtılmış sistemlerin izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir teknolojiler. Bir kontrol sisteminin mimarisi. Scada sistemleri. Plc ve mikrodenetleyiciler. Sivil ve endüstriyel sistemlerin ve ekipmanların izlenmesi ve kontrolü için programlanabilir mantık için yöntemler ve programlama dilleri. Endüstriyel ortamlarda iletişim ağları.
12Ev ve bina otomasyonu: Sivil ortamlarda tesislerin optimum yönetimi için teknik ve işlevsel yönler
13Elektrik ve otomasyon sistemlerinde güvenilirlik ve kalite: güvenilirlik hakkında genel bilgiler. Bir elektrik sistemi ve bir otomasyon sisteminin güvenilirlik açısından karakterizasyonunun özeti: karmaşık sistemlerin güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin hesaplanması için bir yöntem. Yüksek güvenlik ve yüksek kullanılabilirliğe sahip sistemlerin tasarımı. Elektrik, elektronik ve programlanabilir elektronik sistemlerin işlevsel güvenliği. IEC 61508 standardı ve sil sistemleri (güvenlik bütünlük seviyesi). Güvenlik fonksiyonu, güvenlik enstrüman sistemleri (güvenlikle ilgili sistem), işlevsel güvenlik. Proses, makineler ve demiryolu güvenliği için standartlardan bahsedilmesi.
14Elektrik ve otomasyon sistemlerinde güvenilirlik ve kalite: güvenilirlik hakkında genel bilgiler. Bir elektrik sistemi ve bir otomasyon sisteminin güvenilirlik açısından karakterizasyonunun özeti: karmaşık sistemlerin güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin hesaplanması için bir yöntem. Yüksek güvenlik ve yüksek kullanılabilirliğe sahip sistemlerin tasarımı. Elektrik, elektronik ve programlanabilir elektronik sistemlerin işlevsel güvenliği. IEC 61508 standardı ve sil sistemleri (güvenlik bütünlük seviyesi). Güvenlik fonksiyonu, güvenlik enstrüman sistemleri (güvenlikle ilgili sistem), işlevsel güvenlik. Proses, makineler ve demiryolu güvenliği için standartlardan bahsedilmesi.
 
Kaynaklar:
 
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
3 ders saati.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara Sınav1%40
Final Sınavı1%55
Sınıf Katılımı14%5
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor