PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Mimarlık Tarihi IVARCH 311313 + 033,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Birinci ve İkinci Ulusal Mimarlık hareketleri de dahil olmak üzere, 19. yüzyıldan çağdaş mimariye kadar Türkiye'deki önemli mimari gelişmeleri tanımlamak ve açıklamak.
2. Sömürgecilik, Oryantalizm ve Oksidentalizmin 19. yüzyıl Osmanlı mimarisi ve erken Türkiye Cumhuriyeti mimarisi üzerindeki etkilerini eleştirel olarak değerlendirebileceklerdir.
3. Uluslararası Üslup'un uyarlanması ve 1950'ler, 1970'ler ve 1980'lerdeki mimari tasarım üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere Türkiye'de modernizmin ortaya çıkışını analiz edebilecektir.
4. Mimari ürünleri biçimsel, yapısal ve işlevsel yönleriyle anlama ve eleştirel değerlendirme becerisi
5. Önemli Türk mimarların eserlerini ve farklı tarihsel dönemlerde ulusun mimari kimliğini şekillendirmedeki rollerini karşılaştırınız.
6. Türk mimari eğilimleri hakkındaki bilgileri sentezleyebilecek ve Osmanlı döneminden günümüze Türk mimari uygulamalarındaki süreklilik ve değişime ilişkin iyi desteklenmiş argümanlar oluşturabilecektir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerARCH204
 
Dersin Tanımı:

Mimarlık Tarihi II, öğrencilere mimari gelişmeler ve kültürler arası ilişkiler hakkında eleştirel bir anlayış kazandıran dört genel inceleme dersinden ikincisidir. Bu derste sunulan malzeme 7. yüzyılın sonundan 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve ağırlıklı olarak Avrupa ve Akdeniz havzası mimarisine odaklanacaktır. Ders, mimarlık ve yapılı çevreyi bağlamsal bir çerçeve içinde ele alacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Ders izlencesinin, yönteminin, amaçlarının ve gerekliliklerinin sunumu Yapılar ve çevrelerinin ilişkisine dair temel sorular
219. yy.da Osmanlı Mimarlığı
3Mimarlıkta Kolonializm, Oryantalizm ve Oksidentalizm
4Türk Mimarlığı: Erken Cumhuriyet Dönemi I Birinci Ulusal Akım ve İkinci Ulusal Akım
5Türk Mimarlığı: Erken Cumhuriyet Dönemi II Birinci Ulusal Akım ve İkinci Ulusal Akım
61950'lerde Türk Mimarlığı
71950'lerde Türk Mimarlığı
8Uluslararası Akım
91970'lerde Türk Mimarlığı
101970'lerde Türk Mimarlığı
111980'lerde Türk Mimarlığı
12Türkiye'de Günümüz Mimarlığı I
13Türkiye'de Günümüz Mimarlığı II
14Türkiye'de Günümüz Mimarlığı III
 
Kaynaklar:
 
Diğer Kaynaklar:
1. Francis Ching, Mark Jarzombek, Vikram Prakash, A Global History of Architecture, Wiley, 2006 2. William J. R. Curtis, Modern Architecture Since 1900, Phaidon, 2010 3. Sözen Metin, Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi, Türkiye iş Bankası Yayınları, 1996 4. Aslanoğlu İnci, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-38, Bilge Kültür Sanat, 2010 5. Bozdoğan Sibel, Modernism and Nation Building, University of Washington Press, 2002 6. Edited Book, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi I-II-III, Yem Yayınları, 1997
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Ders, öğrencileri sınıf tartışmaları için teşvik eden bir konferans dersi olarak düzenlenmiştir. Fotoğraf, film ve müzik gibi farklı medya araçları da kullanılacaktır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara Sınav1%50
Final Sınavı1%50
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor