PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Makroekonomik Teori IIECON 210223 + 036,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Yerli ve yabancı mallar arasındaki tercihin belirleyicilerini ve reel döviz kurunun rolünü öğrenir.
2. Yurt içi ve yurt dışı varlıklar arasındaki tercihin belirleyicilerini ve faiz oranları ile döviz kurlarının rolünü öğrenir.
3. Mal piyasası, finansal piyasalar ve döviz piyasası dahil olmak üzere dengeyi karakterize edin ve açık ekonomide çıktı, faiz oranı ve döviz kurunun belirleyicilerini öğrenin.
4. Sabit ve esnek döviz kuru rejimlerinin güçlü ve zayıf yönlerini tartışır.
5. Bir ülkenin dünya piyasalarında borç alan mı yoksa borç veren mi olduğunu belirleyen faktörleri ve yurt içi ve yurt dışı politikaların sermaye ve mal akımlarını nasıl etkilediğini öğrenir.
6. Learn how studying the microeconomic foundations of consumption and investment decisions enhances our understanding of macroeconomic events and policy.
7. Dinamik bir toplam talep ve arz modeli oluşturun, yorumlayın ve bunu politika analizinde kullanır.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu, ekonomideki sekiz çeyreklik lisans dizisinin ikinci orta seviye çekirdek makroekonomi teorisi dersidir. Enflasyon, tüketim, yatırım ve açık ekonomi makroekonomisindeki ileri kavramları keşfetmek için Econ 209'da açıklanan makroekonomi ilkelerini genişletecektir. Öğrenciler öncelikle ticaret dengeleri, sermaye akışları ve döviz kurlarının belirlenmesi de dahil olmak üzere mal ve finans piyasalarındaki açıklığın temel kavramlarında ustalaşacaklardır. Bu temele dayanarak, açık bir ekonomideki mal piyasasının karmaşık dinamiklerini inceleyecek, uluslararası ticaretin toplam talebi, çıktı belirlemesini ve ekonomik ayarlamaları nasıl etkilediğini analiz edeceklerdir. Öğrenciler, ekonomik şokların ülkeler arasında nasıl yayıldığını ve bir ekonomideki politika müdahalelerinin diğerlerindeki sonuçları nasıl etkilediğini analiz etmeyi öğrenecekler. Son olarak, sabitten dalgalı sistemlere kadar farklı döviz kuru rejimlerini eleştirel bir şekilde değerlendirecek ve bunların makroekonomik politika özerkliği, ekonomik istikrar ve uluslararası koordinasyon üzerindeki etkilerini değerlendirecektir. Dersin geri kalanında ise, zamanlar arası tüketim seçimini, paranın miktar teorisini, enflasyon maliyetleri ve dinamik AD-AS modelinde politika analizi gibi daha ileri kavramlar incelenecektir.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1
2Mal ve Hizmet Piyasalarında Açıklık
3Fianansal Piyasalarda Açıklık
4Açık ekonomide Mal ve Hizmet Piyasası Dengesi
5
6IS-LM-UIP Modeli
7IS-LM-UIP Modelinde Şok ve Politika analizi
8Ara Sınav
9Döviz Kuru Sistemleri
10ZamanlarasıTüketim Davranışı
11Enflasyonun Sebepleri, Etkileri ve Maliyetleri
12Dinamic AD-AS modeli
13Dinamik AD - AS modelinde Politika Analizi
14Dinamik AD-AS modelinin gerçek dünya problemlerine uygulanması
 
Kaynaklar:
1. Olivier Blanchard (2012), Macroeconomics, Pearson-Prentice Hall, 6th ed. 2. Mankiw, Gregory N. (2016), Macroeconomics , Macmillian, Worth publishers, 9th ed.
 
Diğer Kaynaklar:
2. Rudiger Dornbusch, Stanley Fischer and Richard Startz (2014), Macroeconomics, McGraw-Hill, 12th ed.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Öğretim üyesi belli başlı kavram ve konularda ders verecektir. Öğrencilerin ders sırasında yapılan tartışmalara katılmaları beklenir. Çoğu derinlemesine öğrenme, öğrencilerin fikirlerini sunma ve paylaşma düşüncesiyle tartışmalara aktif olarak katılmalarıyla gerçekleşir. Öğretim üyesi öğrencilerin sorularını yanıtlamak için haftalık danışma saatleri düzenleyecektir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara Sınav1%35
Final Sınavı1%35
Ders Katılımı14%10
Test/Quiz/Kısa Sınav5%20
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor