PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi IHIST 205212 + 023,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiUzaktan Eğitim
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Öğrenciler; Türk Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini öğrenir.
2. Türk modernleşme sürecini değerlendirir ve yorumlar.
3. Atatürk ve Türk devrimi prensiplerini kavrar.
4. Derste verilen bilgileri günlük yaşamlarında kullanabilir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

HIST-201 kodlu ders, Türk İstiklal Savaşı, Atatürk İnkılâpları ve İlkeleri, Atatürkçü Düşünce, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hakkında öğrencilere doğru bilgiler vermeyi, Atatürk İnkılâpları ve İlkeleri ve Atatürkçü düşünce etrafında Türk gençliğini yetiştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan bir derstir. Bunun yanısıra bu ders, öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmeyi, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamayı ve Türkiye’nin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gerçekleştirdiği modernleşmeyi kavramasını da amaçlamaktadır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Dersin amacı, kavramların açıklanması.
2Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu hazırlayan nedenler–1 1. Dış nedenler: a. Avrupa'nın bilim ve teknolojide yükselişi, b. Aydınlanma dönemi, c. Sanayi devrimi, d. Fransız devriminin getirdiği değişim. 2. İç nedenler: a. Osmanlı İmparatorluğu'nun göreceli olarak zayıflaması, b. Osmanlı İmparatorluğu'nda yenilik hareketleri. 3. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu etkileyen iç ve dış nedenlerin Osmanlı İmparatorluğuna etkileri.
3Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu hazırlayan nedenler–2 1. Tanzimat’tan 20.yüzyıla Osmanlı Devletindeki gelişmeler (Tanzimat dönemi, I. ve II. Meşrutiyet ve siyasal düşünce akımları), 2. Osmanlı İmparatorluğu’nun jeopolitik durumu ve diğer ülkelerle ilişkiler, 3. Trablusgarp ve Balkan Savaşları.
4I. Dünya Savaşı 1. I. Dünya Savaşının genel nedenleri ve sonuçları, 2. I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu a. Osmanlı İmparatorluğu'nu paylaşım projeleri, b. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaştığı cepheler
5Mondros Ateşkes Antlaşması 1.İşgaller (İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan işgalleri ve Ermeni saldırıları), 2. İşgallere gösterilen tepkiler. a. Türk Milletinin tepkisi ve Milli Cemiyetler, b. Azınlıkların tepkileri ve kurdukları teşekküller, 3. Düşünülen kurtuluş çareleri.
6Milli Mücadele’nin düşünsel yapısı 1. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, 2. Havza ve Amasya genelgeleri, 3. Erzurum ve Sivas Kongreleri, 4. Amasya Protokolü.
7Son Osmanlı Milletvekilleri Meclisi ve Misak-ı Milli 1. Son Osmanlı Milletvekilleri Meclisinin (Meclis-i Mebusan'ın) açılması, 2. Misak-ı Milli, 3. İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi, 4. İşgale tepkiler.
8Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstiklal Savaşını yönetmesi 1. İç ayaklanmalar, 2. Milli Cepheler (Güney ve Güneydoğu Cephesi, Doğu Cephesi, Batı Cephesi).
9Sevr Antlaşması
10Savaşlar ve diplomatik ilişkiler dönemi–1 1. Ermenilerle savaş ve Gümrü Antlaşması, 2. Düzenli Ordunun kurulması, 3. I. İnönü Savaşı ve Londra Konferansı, 4. Sovyetler Birliği ile ilişkiler ve Moskova Antlaşması, Türk-Afgan Antlaşması, 5. II. İnönü Savaşı.
11Savaşlar ve diplomatik ilişkiler dönemi–2 1. Kütahya ve Eskişehir Savaşları, 2. Sakarya Savaşı, 3. Sovyetler Birliği ile Kars Antlaşması, Fransa ile Ankara Antlaşması.
12Türk Milletinin Zaferi 1. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı, 2. Mudanya Ateşkes Antlaşması.
13Lozan Antlaşması ve sonuçları.
14Genel tekrar
 
Kaynaklar:
Atatürk Araştırma Merkezi. (2009). Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-I. Atatürk Araştırma Merkezi. Kalaycıoğlu, Ersin. (2005). Turkish Dynamics. USA: Palgrave Macmillian. Kili, Suna. (2011). The Atatürk Revolution (5. Edition). İstanbul: Türkiye İş Bankası Publications. Lewis Bernard. (1968). The Emergence of Modern Turkey (2nd edition). London: Oxford University Press Sonyel, Selahi R. Atatürk, The Founder of Modern Turkey Ankara: Turkish Historical Society 1989
 
Diğer Kaynaklar:
Nutuk (Speech). (1999). Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk Araştırma Merkezi. Erik Jan Zürcher. (2010). Turkey, A Modern History (25. Edition). İstanbul: İletişim Publications. Mango, Andrew. (2009). From Sultan to Atatürk, Turkey. London: Haus Publishing Ltd. Moffat, Jay Pierrepont and Patterson Jefferson. (2015). Turkish History 1918-1931 (Edited by Rıfat Bali) İstanbul: Libra Publications.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Ders uzaktan eğitim tekniğiyle verilmektedir. Dersler, konu anlatımı, video ile anlatım, makaleler, Atatürk'ün söylevleri ve kavramlar sözlüğü yoluyla anlatılmaktadır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Midterm Exam1%30
Quizzes14%20
Final Sınavı1%50
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor