PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Mimarlık Tarihi IIARCH 225213 + 033,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Kültürel, dini ve siyasi bağlamların Avrupa ve Akdeniz havzasındaki mimari tasarım ve kentsel gelişim üzerindeki etkisini eleştirel olarak değerlendirebileceklerdir.
2. İslam, Selçuklu ve Osmanlı geleneklerinden gelen mimari üslupları, kültürler arası etkileri vurgulayarak, Avrupa'daki benzerleriyle karşılaştırır ve kıyaslar.
3. Sinan gibi önemli mimarların Osmanlı dönemindeki katkılarını analiz eder ve mimari peyzaj üzerindeki etkilerini değerlendirir.
4. Mimarinin toplumsal değişimleri nasıl yansıttığına dair bir anlayış sergileyerek farklı bölge ve dönemlerdeki mimari eğilim ve üslupları sentezleyebileceklerdir.
5. Hem yazılı hem de sözlü olarak, 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar mimari biçim, işlev ve bağlam arasındaki ilişkiyi ifade eden argümanlar geliştirir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerARCH 104
 
Dersin Tanımı:

Mimarlık Tarihi II, öğrencilere mimari gelişmeler ve kültürler arası ilişkiler hakkında eleştirel bir anlayış kazandıran dört genel inceleme dersinden ikincisidir. Bu derste sunulan malzeme 7. yüzyılın sonundan 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve ağırlıklı olarak Avrupa ve Akdeniz havzası mimarisine odaklanacaktır. Ders, mimarlık ve yapılı çevreyi bağlamsal bir çerçeve içinde ele alacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Dersin ana kurgusunun, metodunun, amacının ve gererkliliklerinin tanıtılması. Giriş: Mimarlık ve onun bağlamı
2İslam Mimarisi: Başlangıç / Emevi Abbasi Dönemi Mimarisi
3Selçuk Mimarisi: İran
4Selçuklu Mimarisi: Anadolu
5Beylikler Dönemi Mimarisi
6Erken Dönem Osmanlı Mimarisi
716. yy Osmanlı Mimarlığı: Sinan Çağı
816. yy Osmanlı Mimarlığı: Maniyerist Dönem
917. yy Osmanlı Mimarlığı
1018. yy Osmanlı Mimarlığı
11Rönesans Sanatı ve Mimarlığı
12Rönesans Sanatı ve Mimarlığı - Devam
13Barok Sanatı ve Mimarlığı
14Barok Sanatı ve Mimarlığı - Devam
 
Kaynaklar:
 
 
Diğer Kaynaklar:
1. Francis Ching, Mark Jarzombek, Vikram Prakash. (2006). A Global History of Architecture. Wiley 2. Ernst Gombrich. (1950). The Story of Art. Phaidon Press 3. Oleg Grabar. (1987). The Formation of Islamic Art. Yale University Press 4. Spiro Kostof. (1995). A History of Architecture: Setting and Rituals. New York: Oxford University Press 5. George Michell. (1995). Architecture of the Islamic World: Its History and Social Meaning. Thames and Hudson 6. Gülru Necipoğlu. (2005). The Age of Sinan: Architectural Culture in the Ottoman Empire. University of Chicago Press 7. C. Norberg-Schulz. (1978). Meaning in Western Architecture. New York
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Ders, öğrencileri sınıf tartışmaları için teşvik eden bir konferans dersi olarak düzenlenmiştir. Fotoğraf, film ve müzik gibi farklı medya araçları da kullanılacaktır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara Sınav1%50
Final Sınavı1%50
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor