PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Dijital Finansta Güncel KonularMAN 528593 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin Türü
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Dijital finans kavramına ve güncel konulara hakim olmak.
2. Dijital çağdaki yeni finansal araçlar ve sistemler konusunda bilgi sahibi olmak
3. Merkeziyetsiz finans, merkeziyetsiz borsalar, kripto paralar, jetonlar ile bunların finansal sistem ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmak.
4. Blok zincir teknolojisinin finans alanındaki kullanımını anlamak.
5. Geleneksel finans sistemi ile dijital finans sistemi arasındaki farkları kavramak.
6. Çevrimiçi finansal işlem platformları, dijital bankacılık ve mobil uygulamalar ile bunların nasıl kullanılacağı hakkında fikir sahibi olmak.
7. Dijitalleşmenin getirdiği olası risklerin farkında olmak ve bunları nasıl yöneteceği konusunda bilgi sahibi olmak.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Dijitalleşme ve gelişen bilgi teknolojilerinin finansal sistem üzerindeki etkileri son dönemde en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Dijital teknolojilerin hızla gelişimi ve aktif bir şekilde artan kullanımı, küresel ekonomiyi ve finansal sistemi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle, bu dijital dönüşümü ve finansal sistem üzerindeki etkilerini anlamak gerekli bir hal almıştır. Bu bağlamda, bu ders söz konusu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Ders, lisansüstü öğrencilere özellikle alanla ilgili güncel konulara odaklanarak, dijital finans kavramını aktarmak üzere tasarlanmıştır. Bu dersin temel amacı yüksek lisans öğrencilerinin, dijitalleşmenin finans alanına getirdiği yeni kavramları güncel konular ve akademik yayınlar çerçevesinde tanımalarını sağlamaktır. Ders, finansta yapay zeka kullanımı, elektronik ticaret platformları, dijital bankacılık, dijital ödeme sistemleri, merkeziyetsiz finans (DeFi), merkeziyetsiz borsalar (DEX), blok zinciri teknolojisi, akıllı sözleşmeler, kripto para birimleri ve jetonlar (token) gibi yeni finansal inovasyon kavramlarına odaklanmaktadır. Bunlara ek olarak, finansın dijitalleşmesi ile ilgili yasa ve yönetmelikler, siber suçlar ve olası diğer risklerin yönetim süreçleri de ele alınacaktır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Geleneksel finansal sistem ve geleneksel finansa dair temel kavramlar
2Digital Finansa Giriş: Temel Kavramlar
3Finansal sistemde dijitalleşme
4FinTech, Büyük Veri, Makine Öğrenmesi ve finansal sistemdeki yeri
5Finansal sistemde yapay zeka, nesnelerin interneti ve blokzincir teknolojilerinin kullanımı
6Dijital bankacılık ve dijital ödeme sistemleri
7Açık bankacılık, Akıllı Sözleşmeler
8Blok zincir teknolojisi ve finans alanındaki kullanımı
9Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve Merkeziyetsiz Borsalar (DEX)
10Dijital finansal varlıklar, kriptopara piyasası ve finansal sistem üzerindeki etkileri
11Tokenizasyon, değiştirilemez dijital ürünler: NFT, NFB
12Dijital finansal varlıkların muhasebeleştirilmesi
13Dijital finansta yasal düzenlemeler ve risk yönetimi
14Proje sunumları ve genel tekrar
 
Kaynaklar:
Hines, B. (2020). Digital finance: Security tokens and unlocking the real potential of blockchain. John Wiley & Sons.
 
Diğer Kaynaklar:
Azarenkova, G., Shkodina, I., Samorodov, B., & Babenko, M. (2018). The influence of financial technologies on the global financial system stability. Investment Management & Financial Innovations, 15(4), 229. Fu, P. (2023). Research on the Impact of Digital Finance on the Financing Constraints of SMEs. In International Conference on Decision Science & Management (pp. 445-451). Springer, Singapore. Guo, C., Wang, X., & Yuan, G. (2021). Digital finance and the efficiency of household investment portfolios. Emerging Markets Finance and Trade, 1-15. Joshi, V. C. (2020). Digital Finance, Bits and Bytes. Springer Books. Nadini, M., Alessandretti, L., Di Giacinto, F., Martino, M., Aiello, L. M., & Baronchelli, A. (2021). Mapping the NFT revolution: market trends, trade networks, and visual features. Scientific reports, 11(1), 1-11. Patrickson, B. (2021). What do blockchain technologies imply for digital creative industries?. Creativity and Innovation Management, 30(3), 585-595. Phadke, S. (2020). FinTech future: the digital DNA of finance. Sage Publications Pvt. Limited.
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Bu ders, yüksek lisans öğrencilerine, özellikle finansta yapay zekanın kullanımı, elektronik ticaret platformları, dijital bankacılık gibi finansal yenilikler konularına odaklanarak dijitalleşmenin finansal sistemi nasıl etkilediğine dair bir fikir vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, dijitalleşmenin son zamanlarda finans alanına getirdiği güncel kavramların tanıtılması ve gündemdeki konular ile akademik yayınlar kapsamında tartışılması planlanmaktadır. Haftada üç saatlik ders anlatımları, bir proje ödeviyle desteklenecek olup ayrıca yayınlanan güncel makaleler ve akademik çalışmalar da haftalık konular bağlamında tartışılmak üzere öğrencilere sunulacaktır. Öğrencilerden bu makaleleri okumaları ve her dersten önce tartışmalara hazırlanmaları beklenmektedir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Project1%30
Midterm Exam1%35
Final Sınavı1%35
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor