PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Küresel İşletme EsaslarıFTP 121113 + 034,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Bir işletmeyi etkileyen ekonomik, sosyal, politik ve kültürel değişkenleri bilir.
2. İşletme sahipliğinin temel biçimlerini bilir ve bu kapsamda girişimcinin rolünü anlar.
3. İşletmeciliğin temel kavramlarını bilir, bir işletmenin yönetimi için yöneticilerin sahip olması gereken becerileri açıklar.
4. İş kararlarının alınmasında karşılaşılan bazı etik sorunları tartışır ve bu kapsamda karşılaşılan etik sorunları bilir.
5. Ürünlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, dağıtımı ve tanıtımı ile ilgili temel bilgileri öğrenir.
6. İşletmecilik sürecinde pazarlama fonksiyonunun yerini ve önemini bilir.
7. İş arkadaşları, amirleri ve astları ile etkili bir şekilde çalışmayı öğrenir.
8. İç ve dış müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için müşteri hizmetlerine ilişkin stratejiler geliştirebilir.
9. Yöneylem araştırmaları ve kaliteye ilişkin temel kavramları anlar.
10. Çeşitli bilgi teknolojilerini ve bunların işletmeler için önemini öğrenir.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu dersin amacı; öğrencilere işletme yönetimi için gerekli olan becerileri kazandırmak, yerel ve küresel ortamlarda farklı iş alanlarını daha iyi anlamalarını sağlamaktır. Bu kapsamda öğrenciler; işletmeciliğin temel unsurları, çalışanların (iş gücünün) demografik yapısı, sosyal sorumluluk, iş etiği (ahlakı), girişimcilik, yönetim süreçleri, insan kaynakları yönetimi, üretim, pazarlama yönetimi, işletmecilikte karar verme, uluslararası işletmeler ve küresel ekonomideki işletmecilik fırsatlarının gelecekteki boyutları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Derse Giriş ve Genel Bilgilendirme
2İşletmenin Çevresi ve Boyutları
3İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk
4Girişimcilik, Yeni Girişimler ve İşletmelerde Sahiplik
5İşletme Yönetimi
6Mal ve Hizmet Üretiminde Yöneylem Araştırmaları ve Kalite
7Ara Sınav
8İnsan Kaynakları Yönetimi ve İşçi-İşveren İlişkileri
9Pazarlama Süreci ve Tüketici Davranışları
10Ürün Geliştirme ve Fiyatlandırma
11Ürünlerin Dağıtımı ve Tanıtımı/Reklam
12İşletmecilik ve Bilgi Teknolojileri
13İşletmecilik ve Bilgi Teknolojileri & Sunumlar
14Genel Tekrar
 
Kaynaklar:
Ebert, Ronald J. & Griffin, Ricky W. (2017). Business Essentials, 11th Edition, Global Edition, Pearson Publications, ISBN:9781292152240 1292152249
 
Diğer Kaynaklar:
Michael H. Mescon, Courtland L. Bovee and John V. Thilll. (2006). Excellence in Business (3rd Edition), Pearson Publications, ISBN: 978-0131870475 Jones, R.Gareth, George, Jennifer M. (2016). Contemporary Management, Ninth Edition, Mc Graw Hill Publications, ISBN: 978-0077718374 0077718372
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Ders haftalık olarak üç saattir ve yüz yüze sınıf ortamında yapılacaktır. Öğrencilerin değerlendirmesinde ara sınav ve final sınavının yanı sıra, ödevler de göz önünde bulundurulacaktır. Ayrıca öğrencilerin derse devam durumları da takip edilerek, dönem sonundaki nihai değerlendirmede dikkate alınacaktır.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ara sınav1%30
Final Sınavı1%40
Ödev1%10
Ödev4%20
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor