Ders Adı | Kodu | Verildiği Yıl | Verildiği Yarıyıl | Süresi (T+U) | Yerel Kredisi | AKTS Kredisi |
İşletmeye Giriş | PMY 501 | 5 | 1 | 3 + 0 | 3 | 7,50 |
|
Ders Bilgileri |
Dersin Öğretim Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Biçimi | Uzaktan Eğitim |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları:
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
1. İşletmenin temel kavramlarını anlama ve genel işletme terminolojisi hakkında fikir sahibi olma |
2. İşletmenin amaçlarını ve temel fonksiyonlarını açıklama |
3. İşletmenin doğasını ve çevresi hakkında bilgi sahibi olma |
4. İşletmenin hukuk, ekonomi, istatistik, teknoloji vb. gibi diğer bilim dallarıyla ilişkisini kavrama |
5. İşletme ile ilgili karar verirken karşılaşılan bazı etik sorunları anlama ve tartışabilme |
6. İşletme türlerini bilme ve değerlendirebilme |
7. İşletmelerin kuruluş aşamalarını ve kuruluş aşamasındaki önemli dinamikler hakkında bilgi sahibi olma |
8. Yönetimin işlevlerini ve becerilerini uygulayabilme konusunda bilgi sahibi olacaklardır |
|
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken Dersler | Yok |
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen Dersler | Yok |
|
Dersin Tanımı:
Bu ders, yüksek lisans öğrencilerine işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak ve işletme yönetimine dair temel bir altyapı oluşturmak ve genel bir bakış açısı sunmak üzere tasarlanmıştır. Ders, özel teşebbüs sisteminin ve onun çerçevesi içinde faaliyet gösteren işletmelerin temel özelliklerine bir giriş niteliğindedir. Ders, işletmelerin tanımı ve çevresi, işletme türleri, bir işletmenin kuruluş aşamaları, işletmelerde etik ve sosyal sorumluluğunun önemi, yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları yönetimi gibi konuları kapsamakta ve bunların işletme yönetimindeki önemine vurgu yapmaktadır. Bu ders, iş dünyasında daha ileri çalışmalar için bir temel oluşturur ve katılımcıların günlük yaşamlarında ihtiyaç duyacakları iş bilgisi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur niteliktedir. |
|
Üretken Yapay Zeka Kullanımı:
|
|
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı): |
|
Hafta | Konu |
1 | İşletme Bilimine Giriş: Temel Kavramlar, Tanımlar, Amaç ve İşlevler |
2 | İşletmenin Diğer Temel Bilim Dalları ile İlişkisi |
3 | İşletme Türleri |
4 | İşletme Çevresi |
5 | İşletmelerin Kuruluşu, Büyüme ve Küçülmesi |
6 | İşletmelerde Etik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk |
7 | İşletmelerde “Yönetim” Fonksiyonu I |
8 | İşletmelerde “Yönetim” Fonksiyonu II |
9 | İşletmelerde “İnsan Kaynakları Yönetimi” |
10 | İşletmelerde “Muhasebe ve Finans Yönetimi” I |
11 | İşletmelerde “Muhasebe ve Finans Yönetimi” II |
12 | İşletmelerde “Üretim Yönetimi” |
13 | İşletmelerde “Pazarlama Yönetimi” I |
14 | İşletmelerde “Pazarlama Yönetimi” II |
|
Kaynaklar: |
Genel İşletme (2018), Prof. Dr. Halil Can, Doç. Dr. Semra Güney, Siyasal Kitabevi, Ankara. (ISBN: 978-6055782825) |
|
Diğer Kaynaklar: |
|
|
Öğretim Yöntem ve Teknikleri: |
Haftalık dersler eş zamanlı çevrim içi işlenmekte olup, konu anlatımları, uygulama, iş hayatından örnekler ve ders içi vaka tartışmalarıyla desteklenmektedir. |
|
Değerlendirme Sistemi: |
Yöntem | Adet | Katkı (%) |
Ara Sınav | 1 | %50 |
Final Sınavı | 1 | %50 |
|
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu? |
Gerektirmiyor |
|
Dersin Program Yeterlilikleri vs. Öğrenme Kazanımları:
|
# | Program Yeterlilikleri | Katkı |
1 | Lisans düzeyinde elde ettiği yeterliliklere dayalı olarak pazarlama ve marka yönetimi ile ilgili temel konularda ileri düzeyde bilgi sahibi olur. | 4 |
2 | Stratejik pazarlama planları hazırlayabilir ve etkili pazarlama iletişim programları geliştirebilir. | 3 |
3 | Pazarlama ve marka yönetiminin ilişkili olduğu disiplinlerle etkileşimini açıklar. | 4 |
4 | Pazarlama ve marka yönetimi alanında uzman olarak, alanı ile ilgili verileri kantitatif ve kalitatif yöntemleri uygulayarak toplayabilir, verileri düzenleyebilir, verileri analiz edebilir ve analiz sonuçlarını yorumlayabilir. | 2 |
5 | Uzmanlık düzeyinde elde ettiği bilgiyi bir marka yaratmak ve o markanın pazarda başarılı şekilde konumlandırılıp, geliştirilmesi için uygulayabilir. | 4 |
6 | Pazarlama ve marka yönetimine ilişkin analizler, bulgular, çıkarımlar ve tekliflerle ilgili üstleri, ekip elemanları, meslektaşları ve astlarıyla yeterli yazılı ve sözlü iletişimde bulunabilir. | 3 |
7 | Pazarlama ve marka yönetimi alanında uzmanlık seviyesinde bilgi gerektiren alanlarda bağımsız araştırma yapabilir. | 4 |
8 | Paydaşların pazarlama ve marka yönetimine yönelik ihtiyaçlarını analiz etmek ve bu analizlere dayanarak örgütün pazarlama ve marka yönetimine ilişkin amaç ve hedeflerini geliştirmek için örgütün paydaşları ile etkili iletişim kurma becerisini uzmanlık seviyesinde kazanır. | 3 |
9 | Uzmanlık seviyesinde elde ettiği bilgiyi kullanarak sorumlusu olduğu markayı değerlendirebilme yeteneğini kazanır ve edindiği bilgilere eleştirel olarak yaklaşabilir. | 4 |
10 | Pazarlama ve marka yönetimi alanında uzmanlık seviyesinde elde ettiği bilgilere dayanarak, pazarlama ve marka yönetimine ilişkin oluşturduğu görüş ve önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilir. | 4 |
11 | Pazarlama ve marka yönetimi alanında araştırma yapanlarla iletişim kurabilir ve bu araştırmalara katkıda bulunabilir. | 4 |
12 | İngilizceyi en az Avrupa dil portföyü B2 genel düzeyinde kullanabilir. | 1 |
13 | Pazarlama ve marka yönetimi alanına ilişkin veri giriş ve analizlerini yapabilecek düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir. | 2 |
14 | Pazarlama ve marka yönetimi uzmanı olarak, kalite farkındalığı, iş sağlığı ve güvenliği, hizmet içi eğitim, çevre duyarlılığı, sosyal sorumluluk, sosyal, örgütsel ve iş etiği konularında sorumluluk sahibi olup uygun davranışlar sergiler. | 4 |