PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Osmanlı Döneminde Politikalar, İdeolojiler ve Yapı Yapma EtkinliğiARCH 613693 + 037,50
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Verilen geniş zamansal aralık içinde Osmanlı mimarlığına dair üretimin dinamiklerinin anlaşılması
2. Mimari üretime esas oluşturan etmenlere eleştirel yaklaşım sağlanması
3. Bu yüzyıla ait farklı tarih yazımsal yaklaşımların anlaşılması
4. Osmanlı imparatorluğunun mimari gelişimine dair temel literatür taraması yapabilecek yeterliliğe sahip olunması
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu dersin temel amacı 15.yy’dan 18. yy’ın sonuna kadar Osmanlı imparatorluğunda çeşitli değişim ve dönüşümler ile devam eden yapı faaliyetlerini, arkasında yatan ideolojik ve politik olaylar ile birlikte irdelemektir. Bu uzun süreçte Osmanlı imparatorluğunun kültürel değişimlerinin diğer kültürler ile olan ilişkilerinin inşa faaliyetlerine olan bire bir etkisi vurgulanmak istenmektedir. Bu ders öğrencilere 1. - 15.yy’dan 19.yy sonuna kadar olan dönem içinde Osmanlı mimari üretimi hakkında bilgi sahibi olabilmeyi 2. - Bu mimari üretimin geçen yüzyıllar içinde nasıl dönüşüp değiştiğine dair bilginin yorumlanması ve tartışılması için temel altyapı sunabilmeyi, 3. - Osmanlı mimari üretimini değişen aktörler ve sosyal siyasi gelişim çerçevesinde yorumlayabilmeyi, 4. - Konu etrafında temel ve ikincil kaynaklar ulaşmayı 5. - Bu kaynakları eleştirel bir şekilde değerlendirebilme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Derse giriş, ders içeriği hakkında bilgi verilmesi, ödev konularının belirlenmesi
2Anadolu – Türk mimarlığının oluşumu. Beylikler ve Anadolu Selçuklu mimarlığı
3Bursa ve Edirne Dönemi Osmanlı Mimarlığı
4Fetih sonrası İstanbul; kentsel gelişim ve ideolojiler
5Klasik dönem Osmanlı Mimarlığı
6Mimar Sinan dönemini anlama
716.yy sonu mimarlık ve taşra ilişkisi
818.yy- Osmanlı Avrupa ilişkileri
918.yy Batılılaşma Dönemi Mimarisi
10Lale Devri ve Barok
1119.yy Osmanlıyı anlamak, siyasal gelişmeler
1219.yy mimari değişimler
1319.yy taşra mimarisi
14Anadolu – Türk mimarlığının oluşumu. Beylikler ve Anadolu Selçuklu mimarlığı
 
Kaynaklar:
Dogan KUBAN Ottoman Architecture YEM 2007 Godfrey GOODWIN A History of Ottoman Architecture London: Thames & Hudson 1971 Oleg GRABAR İslam Sanatının Oluşumu Hürriyet Vakfı Yayınları 1998 Arnold, D., Ergut, A. E. & Özkaya, T. B (Edited) Rethinking Architectural Historiography Taylor & Francis 2006 Gülru Necipoğlu Sinan Çağı Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 2013 Akyürek, Göksun Bilgiyi Yeniden İnşaa Etmek Tanzimat Döneminde Mimarlık, Bilgi, İktidar İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları 2011 Bozdoğan, Sibel and Gülru Necipoğlu "Entangled Discourses: Scrutinizing Orientalist and Nationalist Legacies in the Architectural Historiography of the "Lands of Rum"." Muqarnas, 2007: XXIV Can, Selman Bilinmeyen Aktörleri ve Olayları ile Son Dönem Osmanlı Mimarlığı İstanbul: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2010 Çelik, Zeynep Empire, Architecture, and the City: French-Ottoman Encounters, 1830-1914 Seatle & London: University of Washington Press 2008 Çelik, Zeynep The Remaking of İstanbul, Portrait of an Ottoman City in the Nineteenth Century Berkley, Losangles, London: University of California Press 1986 Cengizkan, Ali. Modernin Saati Ankara: Mimarlar Derneği 2002 Deringil, Selim The Well Protected Domains London, New York: I.B. Tauris, 2004 Erkmen, Alev Geç Osmanlı Dünyasında Mimarlık ve Hafıza: Arşiv, Jubile, Abide İstanbul: Metis Yayınları 2011 Lewis, Bernard The Emergence of Modern Turkey New York: Oxford University Press 1968 Ortaylı, İlber İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı İstanbul: Timaş Yayınları 2009 Şenyurt, Oya Osmanlı Mimarlık Örgütlenmesinde Değişim ve Dönüşüm İstanbul: Doğu Kitabevi 2011
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
Bu ders her hafta 3 saat süren teorik bir ders olarak organize edilmiştir. Haftalık verilen metinlerin tartışılması ile ilerleyecek olan ders, öğrenciler ile karşılıklı tartışma ve dialog üzerinden kurgulanan bir derstir. Bu dersin laboratuvar veya stüdyo saati yoktur.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ödev10%30
Final sınavı1%70
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor