PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
Sanat ve Mimarlık TarihiINAR 166212 + 023,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Dersin öğrenim çıktıları: 1) Sanat ve mimarlık tarihi genel kültürünü değerlendirebilme yetisi, 2) Yapılı çevreyi eleştirebilme, 3) Yapılı çevreyi etkileyen doğal, sosyal, kültürel, politik ve insan faktörlerini tanımlamak, 4) Estetik duyu ve bilincini geliştirme.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

Bu tarih dersinin amacı şudur: Sanatın çeşitli alanları arasındaki karşılıklı ilişkiyi vurgulayarak, çağlar boyunca sanat, mimari ve iç mekan tarihinin kısa bir incelemesi. Dersin odak noktası ağırlıklı olarak mimari ve iç mekanlar ile sanat, sanat eserleri ve diğer sanat objeleridir. Konunun tartışılması sosyal, ekonomik, çevresel ve hatta bölgenin sosyo-kültürel çevresi bağlamında gerçekleşir. Öğrencilerin geçmiş ve gelecekteki yapılı çevreleri anlamalarını sağlayacak ve onları tarih kültürüyle donatacak farklı dönemlerin yapılı çevrelerine, iç mekanlarına, kaplamalarına, mobilyalarına, tekstillerine, eserlerine, resimlerine, heykeltıraşlarına, süslemelerine ve mobilyalarına vurgu yapılır. Bu ders, tarih öncesi dönemlerden başlayarak Anadolu, Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Yunanistan, İtalya, Erken İslam, Erken Hıristiyanlık, Romanesk, Gotik, Selçuklu ve Osmanlı gibi dönemlerin sanat ve mimarisine odaklanmaktadır. Rönesans, Aydınlanma dönemi, Barok, Rokoko ve Neoklasisizm önceki dönemleri takip eder. Ders PowerPoint sunumları ve mümkünse birkaç YouTube videosu aracılığıyla yürütülecektir. Sınıf içi tartışma ve katılım beklenmektedir. Dersin öğrenme çıktıları öğrencilere aşağıdaki becerileri kazandırmaktır: 1) Sanat ve mimarlık tarihinin genel kültürünü değerlendirmek 2) Yapılı çevreyi eleştirin 3) Yapılı çevreyi etkileyen doğal, sosyal, kültürel, politik ve insani faktörleri tanımlamak 4) Estetik bilincini geliştirmek
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Introduction-prehistorical times, Göbeklitepe and cave paintings, Çatalhöyük, Aşıklı Höyük
2Mesopotamia-Sumerians, Anatolia-Hittites
3Egypt Period
4Greece and Romans Periods
5Early Christianity and Romanesque Periods
6Gothic Period / 1st MIDTERM EXAM
7Early Islam and Seljuk Periods
8Ottoman Period 1
9Renaissance Period
10Ottoman Period 2
11Turkish Houses Topkapı and Dolmabahçe Palaces
12Palaces - Versailles - Schonbrun Enlightenment Period
132nd MIDTERM EXAM
14Romanticism, Neoclassicism, and Gothic Revival
 
Kaynaklar:
Pile, John; ( 2009) History of Interior Design, Wiley Myers, B. S., & Copplestone, T. (1990). The History of art: architecture, painting, sculpture. (No Title).
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
The course is a lecture course with the help of visual media. It is also a course that encourages students to engage in class discussions. Different media including photography, film and music will be used. Site/museum visits will be organized.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Test10%10
Ara sınav1%25
Ara sınav1%25
Final sınavı1%40
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor