PROGRAMI
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Ders AdıKoduVerildiği YılVerildiği YarıyılSüresi (T+U)Yerel KredisiAKTS Kredisi
İç Mekan Tasarımına GirişINAR 102124 + 466,00
 
Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Veriliş BiçimiYüz Yüze
 
Dersin Öğrenme Kazanımları:

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
1. Öğrenciler, insan boyutlarını tartışıp analiz ederek, insan ihtiyaçları ve gereksinimleri için tasarım yapabileceklerdir.
2. Öğrenciler, insan etkileşimlerini kavrayarak, kişisel, samimi, sosyal ve kamusal insan etkileşimlerine göre projelerini tanımlayacak ve tasarlayacaklardır.
3. Öğrenciler, oran ve ölçek çalışarak iç mekan tasarımlarında mekansal işlevsellik problemlerini çözecek,
4. Öğrenciler, mekan ve mekansal örgütlerin anlaşılmasını sağlayarak, özel, yarı özel ve kamusal alanları kullanarak mekânı tanımlayabilecek ve tasarlayabilecek.
5. Öğrenciler, yeni metodolojileri ve kavramları öğrenerek, tasarım sürecinde karşılaşabilecekleri her durum için uyarlanabilir bir asoyut-somut temeli oluşturacaklardır.
 
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken DerslerYok
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen DerslerYok
 
Dersin Tanımı:

INAR 102 dersi, insan boyutları ve mesafeler, açıklıklar, doğal aydınlatma ve funtional organizasyonlar dahil edilerek iç mimari tasarımına giriş olarak programlanmıştır. Bu dönemdeki eğitim, işlevsel ve somut örgütlenmelere ve soyut düşünceye dayanır. Bu ders, iç mimarlık tasarım problemleriyle başa çıkabilmek için zihinsel ve el becerilerini geliştirmek için yapılan alıştırmaları içerir. INAR 102, temel tasarım eğitiminin gelişiminde hem soyut hem de somut süreçlerden oluşmaktadır.
 
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı):
 
HaftaKonu
1Giriş
2İnsan Ölçüleri
3İnsan Etkileşimleri
4Oran ve Ölçek
5Eskiz Problemi
6Açıklıklar
7Açıklıklar
8Mekan
9Mekan
10Strüktürel Sistemler
11Final Projesi
12Final Projesi-kritikler
13Final Projesi-kritikler
14Final Projesi-kritikler
 
Kaynaklar:
Aguilar, R.J. System Analysis & Design. Prentice Hall, Inc.,1973. Atalayer F., Temel Sanat Öğeleri. Anadolu Üniversitesi, 1994. Broadbent, G., Design In Architecture. John Walley & Sons,1975. Dorothy S., Darlane, M., Kathryn, C.L., Laura, S. Introduction to Interior Design. Macmillan Pub.Co.Inc.,1980.
 
Diğer Kaynaklar:
 
 
Öğretim Yöntem ve Teknikleri:
INAR 102 dersi, araştırmalara, derslere ve ödevlere bağlıdır. Stüdyo tabanlı öğretim, stüdyo problemi/proje çalışması ve deneyime odaklanır. Tasarım problemi/projesi, araştırmaları, ders anlatımları, “pin up” eleştirmenleri ve jürileri, stüdyonun öğrencilerinin tasarımlarını geliştirmek için tasarım sürecinde kullanılan unsurlardır. Stüdyo öğretim yönteminin temel amacı, öğrenciler ve eğitmenler arasında fikir alışverişinde yaratıcı düşünmeyi ve tasarlamayı öğretmektir. Beklenen sonuçları elde etmek için öğrenciler, stüdyo ve derslerde aldıkları eleştirilere dayanarak tasarım fikirlerini yeniden tasarlamalı ve geliştirmelidir. Verilen ödevler, sömestr boyunca basitten karmaşığa şeklindedir.
 
Değerlendirme Sistemi:
YöntemAdetKatkı (%)
Ödev6%20
Ara sınav1%20
Ara sınav1%10
Ara sınav1%15
Final sınavı1%35
 
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu?
Gerektirmiyor