Ders Adı | Kodu | Verildiği Yıl | Verildiği Yarıyıl | Süresi (T+U) | Yerel Kredisi | AKTS Kredisi |
İşletmeye Giriş | MAN 101 | 1 | 1 | 3 + 0 | 3 | 5,00 |
|
Ders Bilgileri |
Dersin Öğretim Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Biçimi | Yüz Yüze |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları:
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
1. İşletme sisteminin kavramlarını, ilkelerini ve işlemlerini kavrayabilecektir. |
2. İşletmelerdeki büyük ekonomik sistemleri değerlendirebilecek ve karşılaştırabilecektir. |
3. Şahıs işletmesi, ortaklık, şirket, bunların doğası, yaratılma süreci, avantajları ve dezavantajları gibi işletme sahipliğinin çeşitli yasal yapısını açıklayabilecektir. |
4. İşletme organizasyonlarında modern yönetim işlevlerini ve bu işlevlerin, teknoloji, çeşitlilik, rekabet ve hükümet düzenlemelerinde dış ve iç ortamlardaki değişmelere karşı nasıl geliştiğini tanımlayabilecektir. |
5. Pazarlama işlevini anlar ve ürün stratejisi, promosyon stratejisi, dağıtım stratejisi ve fiyatlandırma stratejisi tasarımı ile ilgili kavramları ve süreçleri tanımlayabilecektir. |
6. Finansal yönetim fonksiyonunun önemini ve rolünü kavrayabilecek ve kısa ve uzun vadeli fonların edinimi ve tahsisi ile ilgili kavramları ve süreçleri açıklayabilecektir. |
7. İnsan kaynakları yönetim fonksiyonunun önemini ve rolünü açıklayabilecek ve insan kaynakları yönetiminde yer alan kavramları ve süreçleri gösterebilecektir. |
8. Risk yönetimi işlevlerini tanımlayabilecek ve bir işletmedeki risk yönetiminde yer alan kavramları, süreçleri ve stratejileri açıklayabilecektir. |
9. İş etiğinin ve sosyal sorumluluğun, işletmelerin ve toplumun refahının uzun vadeli başarısına önemini gösterebilecektir. |
|
Dersin Önkoşulları ve Birlikte Alınması Gereken Dersler | Yok |
Daha Önce Alınmış Olması Önerilen Dersler | Yok |
|
Dersin Tanımı:
Bu derste işletmeciliğin temel kavramları tanıtılır. Ders ulusal ve uluslarası işletmecilik konuları ile girişimcilik ve iş etiği kavramlarına geniş bir bakış açısı sağlar. İşletmelerin değişik hukuki türlerinin karşılaştırmalı avantaj ve dezavantajları ile işletme örgütlenmeleri ve yönetim kavramı da incelenir. Pazarlama, finans, muhasebe, yönetim bilgi sistemleri, üretim/işlemler yönetimi ve insan kaynakları yönetiminden oluşan temel işletmecilik fonksiyonları tanıtılır.
|
|
Üretken Yapay Zeka Kullanımı:
--- üretken yapay zeka kullanımı yoktur --- |
|
Dersin İçeriği (Haftalık Konu Dağılımı): |
|
Hafta | Konu |
1 | İşletme ve iktisatın dinamikleri |
2 | İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk |
3 | Sınırsız bir Dünyada İş Yapma |
4 | İşletmeleri Organize Etme Seçenekleri |
5 | Küçük İşletme, Girişimcilik ve İsim Hakkı Kullanma |
6 | Yönetimin Doğası |
7 | Ara Sınav |
8 | Organizasyon, Takım Çalışması ve İletişim |
9 | Hizmet ve Üretim Yönetimi |
10 | İş Gücü Motivasyonu |
11 | İnsan Kaynakları Yönetimi |
12 | Müşteri Odaklı Pazarlama |
13 | Pazarlama Stratejisinin Boyutları |
14 | Girişimcilik Finansmanı |
|
Kaynaklar: |
O.C. Ferrell, G. Hirt and L. Ferrell (2016) Business: A Changing World McGrawHill ISBN 978-1-259-17939-6 |
|
Diğer Kaynaklar: |
--- |
|
Öğretim Yöntem ve Teknikleri: |
Üç saatlik dersler ve her konu hakkında küçük sınavlar yapılacaktır. Her bölümde belirtilecek olan okuma ödevlerinin yanısıra; sektörel dergilerdeki güncel meselelerin, uzman dergilerinin ve gazetelerin işletmeye ilişkin bölümlerinin de okunması öğrencilere faydalı olacaktır.
|
|
Değerlendirme Sistemi: |
Yöntem | Adet | Katkı (%) |
Ödev | 10 | %30 |
Ara Sınav | 1 | %30 |
Final Sınavı | 1 | %40 |
|
Ders İşbaşı Eğitimi (iş yerinde eğitim) Gerektiriyor mu? |
Gerektirmiyor |
|
Dersin Program Yeterlilikleri vs. Öğrenme Kazanımları:
|
# | Program Yeterlilikleri | Katkı |
1 | İşletmelerin faaliyet gösterdikleri ekonomik ve hukuki çevre ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olur. | 4 |
2 | Yönetim-organizasyon, muhasebe, finans, pazarlama, üretim/faaliyet yönetimini kapsayan temel işletmecilik fonksiyonları ile ilgili ayrıntılı teorik altyapı bilgisine sahip olur. | 4 |
3 | İşletmecilikte sıklıkla kullanılan sayısal tekniklerle ilgili temel ve orta seviyede bilgi sahibi olur. | 0 |
4 | Uzman olmak isteği bir işletmecilik alanında (sayısal yöntemler dahil) derinlemesine bilgi sahibi olur. | 0 |
5 | Elde ettiği bilgiyi bir işletmeyi kurmak veya işletmenin tamamını veya bir bölümünü yönetmek için uygulayabilir. | 3 |
6 | İşletmecilik problemlerini açıklıkla tanımlamak ve çözüm geliştirmek için kantitatif ve kalitatif yöntemleri uygulayarak veri toplayabilir, verileri düzenleyebilir, verileri analiz edebilir, analiz sonuçlarını yorumlayabilir. | 1 |
7 | Analizler, bulgular, çıkarımlar ve tekliflerle ilgili üstleri, ekip elemanları, meslektaşları ve astlarıyla yeterli yazılı ve sözlü iletişimde bulunabilir. | 1 |
8 | İşletme ve yönetim alanlarında araştırma yapabilir. | 2 |
9 | Ekip çalışması içinde lider veya uzman olarak sorumluluklarını yerine getirebilir. | 1 |
10 | Paydaşların ihtiyaçlarını analiz etmek ve bu analizlere dayanarak örgütün amaç ve hedeflerini geliştirmek için örgütün paydaşları ile etkili iletişim kurma becerisini kazanır. | 1 |
11 | Kendisinin öğrenme ve kişisel gelişme gereksinimlerini belirleyebilir ve aynı zamanda daha ileri derece programlarını takip edecek kapasiteye ulaşır. | 3 |
12 | Bağlı olduğu örgütü değerlendirebilme becerisi kazanır ve edindiği bilgilere eleştirel olarak yaklaşabilir. | 3 |
13 | Bölümün öğretim dili olan İngilizceyi en az Avrupa dil portföyü B1 genel düzeyinde kullanabilir. | 4 |
14 | İşletmeciliğin gerektirdiği bilişim teknolojilerini Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyi seviyesinde kullanabilir. | 1 |
15 | İşletme yöneticisi olarak, kalite farkındalığı, iş sağlığı ve güvenli, hizmet içi eğitim, çevre duyarlılığı, sosyal sorumluluk, sosyal, örgütsel ve iş etiği konularında sorumluluk sahibi olup uygun davranışlar sergiler. | 2 |
16 | Bağlı olduğu örgütte yenilik ve sürekli gelişmeyi teşvik edebilir. | 1 |